Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014

Kroniek 50 jaar Van Wiechenonderzoek

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2014
Auteurs:
I. Steinbuch-Linstra, H.H. Stam-v an den Doel, E.C. Carmiggelt
Belangrijke opmerkingen
I. Steinbuch-Linstra, arts M&G, seniorbeleidsmedewerker, ActiZ brancheorganisatie van zorgondernemers, voorzitter stichting van Wiechen ontwikkelingsonderzoek tot overdracht in 2011. H.H. Stam-van den Doel, arts M&G, lid Adviescommissie Ontwikkelingsonderzoek (Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg), stafarts jeugdgezondheidszorg. E.C. Carmiggelt, arts M&G, adviseur NCJ. Correspondentie: i.steinbuch@actiz.nl.

Abstract

In de jaren 60 van de twintigste eeuw heeft huisarts Van Wiechen op basis van literatuuronderzoek en zijn eigen ervaringen een schema opgesteld om spastische parese bij kinderen vroeg te onderkennen. Het schema was eenvoudig, logisch en het onderzoek weinig tijdrovend. Op deze manier kon het ingebouwd worden in het periodiek geneeskundig onderzoek op het consultatiebureau. In de jaren 70 en 80 heeft Nederlands onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen ertoe geleid dat het schema aangepast is en via de provinciale kruisverenigingen een weg heeft gevonden naar alle consultatiebureaus in Nederland. De onderbouwing van het schema en de werkwijze is door de in de jaren 90 opgerichte Van Wiechencommissie beschreven in een handboek. Opname in het Wettelijk Basispakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar volgde in 2002. Het doel is verbreed naar het volgen van de ontwikkeling van kinderen, de begeleiding van ouders bij de ontwikkeling van hun kind en het vroegtijdig opsporen van ontwikkelingsstoornissen. Uniform, voor alle kinderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014 Naar de uitgave