Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014

Suïcides onder jongeren in de periode 1996-2012

De beschikbaarheid en kwaliteit van lijkschouw- en jeugdgezondheidszorgdossiers

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2014
Auteurs:
L. Bijker, M.M. Boere-Boonekamp, W.L.J.M. Duijst, R. Ghoncheh, O. Sijperda, A.J.F.M. Kerkhof
Belangrijke opmerkingen
L. Bijker, psycholoog-onderzoeker, afdeling Klinische psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam. M.M. Boere-Boonekamp, arts maatschappij en gezondheid, universitair hoofddocent, vakgroep Health Technology and Services Research, Universiteit Twente. W.L.J.M. Duijst, forensisch arts, GGD IJsselland, senior forensisch onderzoeker, Radboud Universiteit Nijmegen, strafrechter in Arnhem. R. Ghoncheh, promovenda, afdeling Ontwikkelingspsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam. O. Sijperda, vrijgevestigd jeugd-/verslavings- en forensisch arts. A.J.F.M. Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie, Vrije Universiteit Amsterdam. Correspondentie: ajfm.kerkhof@vu.nl.

Abstract

Preventie van suïcide begint bij weten. Een gedegen registratieprocedure is de basis voor analyse in wetenschappelijk onderzoek. Wij voerden een dossieronderzoek uit bij 20 van de 25 GGD-regio’s en de FARR. Van het op basis van gegevens van het CBS geschatte aantal van 1442 jongeren tot en met 23 jaar overleden als gevolg van suïcide konden 607 lijkschouwdossiers (43%) en 129 hiermee corresponderende JGZ-dossiers (21%) worden bestudeerd. De beschikbare dossiers bleken niet gestandaardiseerd en incompleet ingevuld en soms vanwege het handschrift onleesbaar. De registraties waren niet toereikend om relevante kenmerken en omstandigheden te analyseren en daarop preventieve maatregelen te baseren. Aanbevolen wordt om een nieuwe registratieprocedure in te voeren in Nederland, zodat systematische analyse in de vorm van een Child Suicide Review mogelijk wordt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014 Naar de uitgave