Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014

Signaleren van taalontwikkelingsstoornissen bij meertalig opgevoede kinderen

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2014
Auteurs:
M. van Denderen-Lubbers, C.H. Wieffer ink, C.M.J . van Schie, R. Rip, N. Uilenburg
Belangrijke opmerkingen
M. van Denderen-Lubbers, jeugdarts KNMG, JGZ Kennemerland. C.H. Wiefferink, senior onderzoeker, NSDSK; specialist voor taal en gehoor, Amsterdam. C.M.J. van Schie, jeugdarts KNMG, JGZ Kennemerland. R. Rip, arts maatschappij en gezondheid, stafarts JGZ Kennemerland. N. Uilenburg, manager Onderzoek en Ontwikkeling, NSDSK; specialist voor taal en gehoor, Amsterdam. Correspondentie: m.vandenderen@jgzkennemerland.nl.

Abstract

In een retrospectief cohortonderzoek onderzochten wij of het VTO-taalsignaleringsinstrument (Vroegtijdige Onderkenning van Taalstoornissen) geschikt is voor het signaleren van taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen die meertalig worden opgevoed. Er werden 5.646 kinderen geïncludeerd die in de periode van 1 januari 2011 tot 12 oktober 2012 een consult rond de leeftijd van 2 jaar hebben gehad bij Jeugdgezondheidszorg Kennemerland. Van deze kinderen wordt 21,6% meertalig opgevoed. Het VTO-taalsignaleringsinstrument signaleerde bij kinderen, die door hun ouders in een andere taal of in het Nederlands en een andere taal worden opgevoed (MTO), twee keer zo vaak taalontwikkelingsstoornissen als bij kinderen die door hun ouders Nederlandstalig worden opgevoed (NTO) (3,5% versus 1,5%). Alle door het audiologisch centrum (AC) onderzochte MTO-kinderen en vrijwel alle NTO-kinderen met een onvoldoende score bleken een taalontwikkelingsstoornis te hebben. Geconcludeerd wordt dat het VTOtaalsignaleringsinstrument, ontwikkeld voor kinderen die alleen Nederlandstalig worden opgevoed, ook geschikt is voor het opsporen van taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen die meertalig worden opgevoed. De sensitiviteit van het instrument ligt in deze groep zelfs hoger dan in de groep kinderen die niet meertalig worden opgevoed. De specificiteit is gelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014 Naar de uitgave