Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Interactieproblemen bij uitgesproken persoonlijkheden

Auteur : Ronald Geelen

Gepubliceerd in: Dementiezorg in de praktijk - deel 2

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Zowel in de zorg als in het dagelijks leven kom je mensen tegen met een uitgesproken persoonlijkheid. Mensen die vreemd en excentriek overkomen of die overmatig wantrouwend, gevoelloos berekenend of impulsief zijn, of juist angstig en mijdend. Iedereen heeft wel een of meer van dat soort kenmerkende eigenschappen. Het wordt pas een probleem als de gedragsneiging zo sterk is, dat anderen er stelselmatig last van hebben. Of als de persoon er zelf door vastloopt in contacten, werk of privéleven. We spreken dan van een uitgesproken persoonlijkheid (in de vakliteratuur wordt de term persoonlijkheidsstoornis gebruikt). In dit hoofdstuk wordt beschreven wat deze mensen bij jou kunnen oproepen en hoe je daar zo goed mogelijk mee kunt omgaan. De variaties in uitgesproken persoonlijkheden zijn gegroepeerd in drie hoofdgroepen: mensen met een achterdochtige, vreemde en/of excentrieke aanleg, personen die opvallen met theatraal, berekenend en/of impulsief gedrag en mensen bij wie vermijding en angst centraal staan. Maar eerst gaan we in op (on)gewone variaties in persoonlijkheid, relevante wetenswaardigheden, oorzaken en behandelmogelijkheden.
Literatuur
1.
go back to reference Alphen, B. van & Heijnen-Kohl, S. (2005). Ik ben er niet. Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen (1). Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, augustus, 20–23. Alphen, B. van & Heijnen-Kohl, S. (2005). Ik ben er niet. Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen (1). Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, augustus, 20–23.
2.
go back to reference Alphen, B. van & Heijnen-Kohl, S. (2006). Niemand ziet mij staan. Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen (3). Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 18 (2), 30–32. Alphen, B. van & Heijnen-Kohl, S. (2006). Niemand ziet mij staan. Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen (3). Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 18 (2), 30–32.
3.
go back to reference Frances, A. & First, M.B. (2000). Stemming en stoornis. Amsterdam: Nieuwezijds. Frances, A. & First, M.B. (2000). Stemming en stoornis. Amsterdam: Nieuwezijds.
4.
go back to reference Sprey, A. (2002). Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen. Diagnostiek, cognitieve gedragstherapie en therapeutische relatie. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum. Sprey, A. (2002). Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen. Diagnostiek, cognitieve gedragstherapie en therapeutische relatie. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum.
5.
go back to reference Vink, D. & Buijssen, H. (2006). ‘Altijd al wat apart.’ Factsheet persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Zeist: Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie. Vink, D. & Buijssen, H. (2006). ‘Altijd al wat apart.’ Factsheet persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Zeist: Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie.
6.
go back to reference www.​deviersprong.​nl. Website van De Viersprong, een psychotherapeutisch centrum dat is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. www.​deviersprong.​nl. Website van De Viersprong, een psychotherapeutisch centrum dat is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.
7.
go back to reference www.​moeilijkemensen.​nl. Website van de Stichting Informatie Persoonlijkheidsstoornissen (StIP), met informatie voor cliënten en verwanten, ggz-professionals en andere belanghebbenden. Over onderzoek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. www.​moeilijkemensen.​nl. Website van de Stichting Informatie Persoonlijkheidsstoornissen (StIP), met informatie voor cliënten en verwanten, ggz-professionals en andere belanghebbenden. Over onderzoek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.
8.
go back to reference persoonlijkheidsstoornis.allepaginas.nl. Startpagina met uiteenlopende links op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen. persoonlijkheidsstoornis.allepaginas.nl. Startpagina met uiteenlopende links op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen.
9.
go back to reference www.​psychiatrienet.​nl. Website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, met onder meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen en verwijzingen naar andere websites. www.​psychiatrienet.​nl. Website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, met onder meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen en verwijzingen naar andere websites.
10.
go back to reference www.​psychischegezond​heid.​nl. Website van het Fonds Psychische Gezondheid dat zich inzet voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. Het fonds heeft een telefonische hulplijn en fiananciert wetenschappelijk onderzoek en zorgprojecten. www.​psychischegezond​heid.​nl. Website van het Fonds Psychische Gezondheid dat zich inzet voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. Het fonds heeft een telefonische hulplijn en fiananciert wetenschappelijk onderzoek en zorgprojecten.
11.
go back to reference www.​trimbos.​nl. Website van het Trimbos-instituut, een kennisinstituut op het gebied van geestelijke gezondheid. Met uiteenlopende digitale informatie over aandoeningen en hulpverlening. www.​trimbos.​nl. Website van het Trimbos-instituut, een kennisinstituut op het gebied van geestelijke gezondheid. Met uiteenlopende digitale informatie over aandoeningen en hulpverlening.
Metagegevens
Titel
Interactieproblemen bij uitgesproken persoonlijkheden
Auteur
Ronald Geelen
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0772-2_11