Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Onderzoek | Uitgave 10/2010

Huisarts en wetenschap 10/2010

Influenzavaccinatiegraad onder huisartsen bijna verdubbeld

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2010
Auteurs:
Wim Opstelten, Ted van Essen, Marie-Louise Heijnen, Mireille Ballieux, Lex Goudswaard
Belangrijke opmerkingen
NHG, Postbus 3231, 3502 GE Utrecht: dr. W. Opstelten, M.J.P Ballieux, dr. A.N. Goudswaard, huisartsen. Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, UMC Utrecht: dr. W. Opstelten, dr. G.A. van Essen, huisartsen. RIVM, Bilthoven: dr.ir. M.L. Heijnen, programmacoördinator Nationaal Programma Grieppreventie.
Mogelijke belangenverstrengeling: dit onderzoek werd gefinancierd door het RIVM en de SBOH. Ted van Essen is lid van de European Scientific Working group on Influenza (ESWI), een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie die in gelijke mate wordt gefinancierd door alle fabrikanten van influenzavaccins en antivirale middelen.
Dit artikel is een bekorte en aangepaste versie van: Opstelten W, Van Essen GA, Heijnen ML, Ballieux MJP, Goudswaard AN. High vaccination rates for seasonal and pandemic (A/H1N1) influenza among healthcare workers in Dutch general practice. Vaccine 2010;28:6164-8. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Samenvatting

Opstelten W, Van Essen GA, Heijnen ML, Ballieux MJP, Goudswaard AN. Influenzavaccinatiegraad onder huisartsen bijna verdubbeld. Huisarts Wet 2010;53(10):533-6.
Inleiding In 2007/2008 was de influenzavaccinatiegraad onder huisartsen laag (36%). Sinds 2008 adviseert het NHG influenzavaccinatie aan huisartsen en hun personeel. En in 2009 riep de overheid alle gezondheidszorgwerkers op zich te laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Wij onderzochten of deze aanbevelingen effect hadden.
Methoden In een vragenlijst aan een aselecte steekproef van 810 praktiserende NHG-leden en 300 huisartsen-in-opleiding vroegen wij of de respondent zich in het seizoen 2009/2010 al dan niet had laten vaccineren tegen de seizoensgriep en de Mexicaanse griep, en wat daarvoor de redenen waren.
Resultaten De respons onder huisartsen en huisartsen-in-opleiding was respectievelijk 83% en 90%. Van de huisartsen had 63% zich laten vaccineren tegen de seizoensgriep en 85% tegen de Mexicaanse griep, van de huisartsen-in-opleiding was dit respectievelijk 47% en 77%. Zowel huisartsen als huisartsen-in-opleiding noemden het ontbreken van een medische indicatie en de overtuiging door contacten met patiënten voldoende beschermd te zijn het vaakst als reden om zich niet te laten vaccineren. De meest genoemde redenen om zich wél te laten vaccineren waren dat vaccinatie het risico op besmetting van patiënten verkleint en dat vaccinatie de arts zelf tegen griep beschermt.
Conclusie Het percentage huisartsen dat is gevaccineerd tegen de seizoensgriep is sinds 2007 sterk gestegen, en een nog groter percentage heeft zich laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. De meeste huisartsen zijn ervan overtuigd dat vaccinatie het risico op besmetting van patiënten verkleint.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2010

Huisarts en wetenschap 10/2010 Naar de uitgave

Journaal

In Memoriam

Journaal

Aangestipt