Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Onderzoek | Uitgave 10/2010

Huisarts en wetenschap 10/2010

Acute niet-traumatische heupafwijkingen bij kinderen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2010
Auteurs:
Marjolein Krul, Hans van der Wouden, François Schellevis, Lisette van Suijlekom-Smit, Bart Koes
Belangrijke opmerkingen
Erasmus MC, afdeling Huisartsgeneeskunde, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam; M. Krul, huisarts-aiotho; dr. J.C. van der Wouden, senior onderzoeker; prof.dr. B.W. Koes, hoofd onderzoek. Erasmus MC/Sophia kinderziekenhuis, afdeling Kindergeneeskunde/kinderreumatologie: dr. L.W.A. van Suijlekom-Smit, kinderarts/reumatoloog-immunoloog. EMGO Instituut Vrije Universiteit, Amsterdam/NIVEL, Utrecht: prof.dr. F.G. Schellevis, hoogleraar Huisartsgeneeskunde.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit onderzoek werd ondersteund door het ministerie van VWS. De Stichting Centraal Fonds RVVZ droeg financieel bij aan de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk. De analyse in dit artikel werd mogelijk gemaakt door interne financiering vanuit de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.
Dit artikel is een vertaling van: Krul M, Van der Wouden JC, Schellevis FG, Van Suijlekom-Smit LW, Koes BW. Acute non-traumatic hip pathology in children: incidence and presentation in family practice. Fam Pract 2010;27:166-70. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Samenvatting

Krul M, Van der Wouden JC, Schellevis FG, Van Suijlekom-Smit LWA, Koes BW. Acute niet-traumatische heupafwijkingen bij kinderen. Huisarts Wet 2010;53(10):529-32.
Achtergrond Acute niet-traumatische heupafwijkingen bij kinderen kunnen het gevolg zijn van een onschuldige coxitis fugax, maar de onderliggende aandoening kan ook ernstiger zijn, zoals de ziekte van Perthes en epifysiolyse, of zelfs levensbedreigend zoals septische artritis. Om de voorafkans te kunnen inschatten is het belangrijk te weten met welke klachten deze kinderen zich bij de huisarts presenteren en hoe vaak dan welke diagnose wordt gesteld.
Methoden We analyseerden de gegevens van alle kinderen van 0 tot 14 jaar uit de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk (NS2), verzameld in 2001.
Resultaten In de gegevens van 73.954 kinderen tussen 0 en 14 jaar vonden wij 101 episoden van een acute niet-traumatische heupafwijking. Van deze kinderen kwam 81,5% naar de huisarts vanwege pijnklachten, 8,6% in verband met mank lopen en 9,9% met beide symptomen. De incidentie van alle acute niet-traumatische heupafwijkingen samen was 148,1 per 100.000 persoonsjaren, die van coxitis fugax 76,2 per 100.000 persoonsjaren. In slechts 27% van de gevallen noteerde de huisarts of er sprake was van koorts.
Conclusie De meeste kinderen die de huisarts bezoeken vanwege een acute niet-traumatische heupafwijking hebben pijnklachten. Gerefereerde pijn naar de knie lijkt alleen bij coxitis fugax voor te komen. Koorts is een belangrijk kenmerk om een onschuldige coxitis fugax te onderscheiden van een levensbedreigende septische artritis, maar werd weinig geregistreerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2010

Huisarts en wetenschap 10/2010 Naar de uitgave

Journaal

Aangestipt