Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 4/2007

01-04-2007 | Beschouwing

Huisartsen merken behoefte aan deskundig voedingsadvies van hun patiënten vaak niet op

Auteur: dr. Sonja van Dillen

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 4/2007

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Van Dillen SME. Huisartsen merken behoefte aan deskundig voedingsadvies van hun patiënten vaak niet op. Huisarts Wet 2007;50(4):155-8.
Patiënten verwachten dat huisartsen met hen over voeding praten. Ze vinden huisartsen de beste bron voor voedingsinformatie en geven hoog op van hun betrouwbaarheid, deskundigheid, toegankelijkheid en duidelijkheid. Huisartsen zien wel dat het belangrijk is om met patiënten over voeding te spreken, maar beperken zich tot het geven van eenvoudige adviezen. Ook vinden ze het moeilijk om overgewicht te bespreken. Huisartsen gebruiken een combinatie van communicatiestijlen wanneer zij het hebben over voeding. Het is belangrijk dat huisartsen beseffen dat patiënten hen zien als een belangrijke en deskundige informatieverstrekker over voeding. Voorlichting op maat aan geïnteresseerde subgroepen is hierbij het meest effectief. Bovendien zouden huisartsen voedingsinformatie moeten afstemmen op de fase van gedragsverandering van de patiënt.
Literatuur
go back to reference Boomsma L, Van Binsbergen J. Is voedingsvoorlichting door de huisarts zinvol? Huisarts Wet 2001;44:620-3.CrossRef Boomsma L, Van Binsbergen J. Is voedingsvoorlichting door de huisarts zinvol? Huisarts Wet 2001;44:620-3.CrossRef
go back to reference Van Binsbergen JJ, Ocké MC. Voedingsadviezen in de huisartsenpraktijk. In: Van Binsbergen JJ, Kalmijn S, Ocké MC, redactie. Voeding en chronische ziekten. Utrecht: Van der Wees, 2001:21-7. Van Binsbergen JJ, Ocké MC. Voedingsadviezen in de huisartsenpraktijk. In: Van Binsbergen JJ, Kalmijn S, Ocké MC, redactie. Voeding en chronische ziekten. Utrecht: Van der Wees, 2001:21-7.
go back to reference Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA. Nutrition guidance by primary-care physicians: perceived barriers and low involvement. Eur J Clin Nutr 1995:49:842-51.PubMed Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA. Nutrition guidance by primary-care physicians: perceived barriers and low involvement. Eur J Clin Nutr 1995:49:842-51.PubMed
go back to reference Van den Hogen E, Van Assema PT, Van der Horst F. Afstemming tussen huisartsen en diëtisten op het gebied van voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Ned Tijdschr Diëtisten 1996;51:102-7. Van den Hogen E, Van Assema PT, Van der Horst F. Afstemming tussen huisartsen en diëtisten op het gebied van voedingsvoorlichting en dieetadvisering. Ned Tijdschr Diëtisten 1996;51:102-7.
go back to reference Van Dillen S. Nutrition communication in Dutch general practice: integration of the patients’perspective and the family doctors’ perspective [Proefschrift]. Wageningen Universiteit, 2005. Van Dillen S. Nutrition communication in Dutch general practice: integration of the patients’perspective and the family doctors’ perspective [Proefschrift]. Wageningen Universiteit, 2005.
go back to reference Van Dusseldorp M, Meeuws H, Van Kessel H, Hendriks L, Chin L, Bakx C. Frequentie van voedingsvragen op het spreekuur van de huisarts. Ned Tijdschr Geneeskd 1988;132:2325-8.PubMed Van Dusseldorp M, Meeuws H, Van Kessel H, Hendriks L, Chin L, Bakx C. Frequentie van voedingsvragen op het spreekuur van de huisarts. Ned Tijdschr Geneeskd 1988;132:2325-8.PubMed
go back to reference Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Nutrition communication in general practice. Current Nutr & Food Sci 2006;2:169-79.CrossRef Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Nutrition communication in general practice. Current Nutr & Food Sci 2006;2:169-79.CrossRef
go back to reference Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Understanding nutrition communication between health professionals and consumers: development of a model for nutrition awareness based on qualitative consumer research. Am J Clin Nutr 2003;77:1065S-72S.PubMed Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Understanding nutrition communication between health professionals and consumers: development of a model for nutrition awareness based on qualitative consumer research. Am J Clin Nutr 2003;77:1065S-72S.PubMed
go back to reference Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Perceived relevance and information needs regarding food topics and preferred information sources among Dutch adults: results of a quantitative consumer study. Eur J Clin Nutr 2004;58:1306-13.CrossRefPubMed Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Perceived relevance and information needs regarding food topics and preferred information sources among Dutch adults: results of a quantitative consumer study. Eur J Clin Nutr 2004;58:1306-13.CrossRefPubMed
go back to reference Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA. Consumers’ expectations about nutrition guidance: the importance of primary care physicians. Am J Clin Nutr 1997;65:1974S-79S.PubMed Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA. Consumers’ expectations about nutrition guidance: the importance of primary care physicians. Am J Clin Nutr 1997;65:1974S-79S.PubMed
go back to reference De Almeida MDV, Graca P, Lappalainen R, Giachetti I, Kafatos A, Remaut de Winter AMR, et al. Sources used and trusted by nationally-representative adults in the European Union for information on healthy eating. Eur J Clin Nutr 1997;54:S16-S22. De Almeida MDV, Graca P, Lappalainen R, Giachetti I, Kafatos A, Remaut de Winter AMR, et al. Sources used and trusted by nationally-representative adults in the European Union for information on healthy eating. Eur J Clin Nutr 1997;54:S16-S22.
go back to reference Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, Van Woerkum CMJ. Nutrition communication styles of family doctors: results of quantitative research. Eur J Clin Nutr 2005;59:S47-S56.CrossRefPubMed Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, Van Woerkum CMJ. Nutrition communication styles of family doctors: results of quantitative research. Eur J Clin Nutr 2005;59:S47-S56.CrossRefPubMed
go back to reference Kushner RF. Barriers to providing nutrition counseling by physicians: a survey of primary care practitioners. Prev Med 1995;24:546-52.CrossRefPubMed Kushner RF. Barriers to providing nutrition counseling by physicians: a survey of primary care practitioners. Prev Med 1995;24:546-52.CrossRefPubMed
go back to reference Maiburg BHJ, Rethans J-J E, Van Ree JW. GPs’ needs for practice-oriented nutrition education; a Delphi study among Dutch GPs. Fam Pract 2004;21:425-8.CrossRefPubMed Maiburg BHJ, Rethans J-J E, Van Ree JW. GPs’ needs for practice-oriented nutrition education; a Delphi study among Dutch GPs. Fam Pract 2004;21:425-8.CrossRefPubMed
go back to reference Roter DL, Stewart M, Putnam SM, Lipkin M, Stiles W, Inui TS. Communication patterns of primary care physicians. JAMA 1997;277:350-6.CrossRefPubMed Roter DL, Stewart M, Putnam SM, Lipkin M, Stiles W, Inui TS. Communication patterns of primary care physicians. JAMA 1997;277:350-6.CrossRefPubMed
go back to reference Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Identification of nutrition communication styles and strategies: a qualitative study among Dutch GPs. Pat Educ Couns 2006;63:74-83.CrossRef Van Dillen SME, Hiddink GJ, Koelen MA, De Graaf C, Van Woerkum CMJ. Identification of nutrition communication styles and strategies: a qualitative study among Dutch GPs. Pat Educ Couns 2006;63:74-83.CrossRef
go back to reference Contento IR, Randell JS, Basch CE. Review and analysis of evaluation measures used in nutrition education intervention research. J Nutr Educ Behav 2002;34:2-25.CrossRefPubMed Contento IR, Randell JS, Basch CE. Review and analysis of evaluation measures used in nutrition education intervention research. J Nutr Educ Behav 2002;34:2-25.CrossRefPubMed
go back to reference Zimmerman GL, Olsen CG, Bosworth MF. A ‘stages of change’ approach to helping patients change behaviour. Am Fam Phys 2000;61:1409-16. Zimmerman GL, Olsen CG, Bosworth MF. A ‘stages of change’ approach to helping patients change behaviour. Am Fam Phys 2000;61:1409-16.
go back to reference Van Woerkum CMJ. Nutrition guidance by primary care physicians: models and circumstances. Eur J Clin Nutr 1999;53:S19-S22.CrossRefPubMed Van Woerkum CMJ. Nutrition guidance by primary care physicians: models and circumstances. Eur J Clin Nutr 1999;53:S19-S22.CrossRefPubMed
Metagegevens
Titel
Huisartsen merken behoefte aan deskundig voedingsadvies van hun patiënten vaak niet op
Auteur
dr. Sonja van Dillen
Publicatiedatum
01-04-2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 4/2007
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03085129

Andere artikelen Uitgave 4/2007

Huisarts en wetenschap 4/2007 Naar de uitgave