Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

28-11-2016 | Uitgave 1/2017

Bijblijven 1/2017

HPV-vaccinatie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2017
Auteurs:
Inge M. C. M. de Kok, Suzette M. Matthijsse

Samenvatting

In 2009 is vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV) opgenomen in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma voor 13-jarige meisjes. HPV is een seksueel overdraagbaar virus dat veel voorkomt. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over en brengen geen klachten met zich mee. Wanneer het lichaam het virus niet opruimt, kan HPV genitale wratten en kanker veroorzaken. De meest voorkomende vorm van kanker die door HPV wordt veroorzaakt is baarmoederhalskanker. Er zijn momenteel drie verschillende vaccins goedgekeurd voor gebruik in Europa: het bivalente (HPV16/18), het quadrivalente (HPV16/18/6/11) en het nonavalente (HPV16/18/6/11/31/33/45/52/58) vaccin. Alle vaccins laten een goede protectie zien tegen het krijgen van een HPV-infectie, en tegen voorstadia van baarmoederhalskanker. Op grond daarvan verwacht men dat het vaccin op langere termijn ook bescherming biedt tegen het krijgen van baarmoederhalskanker. Het risico op serieuze bijwerkingen is nihil. Het effect van de HPV-vaccinatie op het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is nog niet bekend. In 2023 zullen de eerste cohorten die gevaccineerd zijn tegen HPV uitgenodigd worden voor deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Bijblijven 1/2017 Naar de uitgave