Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-12-2019 | Onderzoek | Uitgave 1/2020

Huisarts en wetenschap 1/2020

Hoe verkrachtingsslachtoffers omgaan met het opgelopen trauma

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2020
Auteur:
Toine Lagro-Janssen
Belangrijke opmerkingen
Lagro-Janssen ALM. Hoe verkrachtingsslachtoffers omgaan met het opgelopen trauma. Huisarts Wet 2020;63(1):26-9. DOI:10.1007/s12445-019-0386-2
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven

Samenvatting

Inleiding Een verkrachting heeft ernstige negatieve gevolgen voor de gezondheid van het slachtoffer. Hoe gaan slachtoffers om met de gevolgen op de korte en lange termijn?
Methode We namen semigestructureerde interviews af bij twaalf vrouwelijke slachtoffers van een verkrachting die hulp hadden ontvangen in een Centrum voor Seksueel Geweld. De gegevens analyseerden we volgens de richtlijnen voor kwalitatief onderzoek.
Resultaten Direct na een verkrachting gingen slachtoffers intensief op zoek naar een nieuw evenwicht in hun leven. Enerzijds ontkenden ze de verkrachting als een ernstige gebeurtenis en wilden ze die snel vergeten. Anderzijds hadden ze er sterk behoefte aan dat anderen het incident als een verkrachting erkenden en zouden bevestigen dat zij er geen schuld aan hadden. Op de lange termijn maakten de meeste slachtoffers een dynamisch herstelproces door, waarbij ze op wisselende manieren met de verkrachting omgingen. Het sociale netwerk, inclusief de huisarts, speelde een cruciale rol bij het inschakelen van professionele hulp.
Conclusie Slachtoffers van een verkrachting hebben behoefte aan erkenning van het geweld door deskundige, empathische hulpverleners. Op termijn gaan slachtoffers door een dynamisch herstelproces met wisselende behoeften aan hulp. Dat maakt continuïteit van zorg uiterst belangrijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Huisarts en wetenschap 1/2020 Naar de uitgave