Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-11-2019 | Onderzoek | Uitgave 1/2020

Huisarts en wetenschap 1/2020

Vroegtijdige herkenning van artritis met een scorelijst

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Bastiaan van Dijk, Robin ten Brinck, Mattijs Numans, Annette van der Helm-van Mil
Belangrijke opmerkingen
Dit is een bewerkte vertaling van Ten Brinck RM, Van Dijk BT, Van Steenbergen HW, Le Cessie S, Numans ME, Hider SL, et al. Development and validation of a clinical rule for recognition of early inflammatory arthritis. BMJ Open 2019;8:e023552.
Van Dijk BT, Ten Brinck RM, Numans ME, Van der Helm-van Mil AHM. Vroegtijdige herkenning van artritis met een scorelijst. Huisarts Wet 2020;63(1):14-8. DOI:10.1007/s12445-019-0353-y.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Inleiding Om de vroege herkenning van artritis te bevorderen kunnen huisartsen in Leiden en omstreken bij twijfel over de aanwezigheid van artritis verwijzen naar een anderhalvelijnsinlooppoli voor gewrichts-onderzoek door een reumatoloog. In andere regio’s is deze laagdrempelige service niet beschikbaar. Om deze regio’s een handvat te bieden onderzochten we op basis van gegevens van de inlooppoli of een eenvoudige scorelijst behulpzaam kan zijn bij het herkennen van artritis.
Methode Patiënten die van september 2010 tot en met september 2015 werden verwezen vanwege twijfel over de aanwezigheid van artritis (n = 1288) vulden een vragenlijst in over hun symptomen. Voor het ontwikkelen en valideren van de scorelijst verdeelden we ze in twee groepen. Vragenlijstonderdelen die samenhingen met de aanwezigheid van artritis bij het gewrichtsonderzoek door de reumatoloog namen we op in een gewogen scorelijst. Deze geeft de kans op artritis weer.
Resultaten We stelden artritis vast bij 41% van de patiënten. De scorelijst bevat slechts zeven factoren: mannelijk geslacht, leeftijd ≥ 60, symptoomduur < 6 weken, ochtendstijfheid > 60 minuten, 1-3 pijnlijke gewrichten, door de patiënt gerapporteerde gewrichtszwelling en moeite met het maken van een vuist. Het gebied onder de ROC-curve was in het ontwikkelingscohort en validatiecohort respectievelijk 0,74 (95%-BI 0,70 tot 0,78) en 0,71 (95%-BI 0,67 tot 0,75).
Conclusie Bij twijfel over de aanwezigheid van artritis kan een eenvoudige scorelijst huisartsen helpen bepalen of zij de patiënt moeten verwijzen. Validatie van de lijst in de eerste lijn is echter nodig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Huisarts en wetenschap 1/2020 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws