Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2018 | De promotie | Uitgave 1/2018

Tandartspraktijk 1/2018

Het syndroom van sjogren in een nieuw perspectief: Het syndroom van Sjögren

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 1/2018
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

Samenvatting

Op reumatoïde artritis na is het syndroom van Sjögren, met een prevalentie van 60,8 gevallen per 100.000 mensen, de meest voorkomende systemische autoimmuunziekte. Het syndroom tast in het bijzonder vochtproducerende (exocriene) klieren aan, met name de speeksel- en traanklieren. De beschadiging van deze klieren leidt o.a. tot een droog gevoel van de ogen (keratoconjunctivitis sicca) en de mond (xerostomie), zie afbeelding 1. ‘Sjögren’ kent twee vormen: het primaire en het secundaire syndroom. Primair als de aandoening zich beperkt tot een droog gevoel in de ogen, een droog gevoel in de mond en/of zwellingen van de speekselklieren. Secundair wanneer het syndroom tevens gepaard gaat met een andere systemische auto-immuunziekte, bijvoorbeeld reumatoïde artritis of lupus erythematosus. In haar promotieonderzoek keek Konstantina Delli naar de alternatieve mogelijkheden met betrekking tot de diagnostiek en de behandelopties van het syndroom van Sjögren, en beoordeelde ze de kwaliteit van online informatie over deze aandoening.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Tandartspraktijk 1/2018 Naar de uitgave

Intercollegiaal online

Advies gevraagd

Een filosofische benadering (1)

Smile design: perfectie of imperfectie