Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2009

01-02-2009 | Spectrum

Het rookverbod in de horeca: lekker en gezond

Auteur: Dr. Jet Smit

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 2/2009

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Sinds 1 juli 2009 is in Nederland het rookverbod in de horeca van kracht. Dit is gunstig voor de gezondheid van horecawerknemers en -bezoekers. De maatregel stuit nog wel op veel verzet bij rokers en horeca-ondernemers, maar bij goede handhaving zal een rookvrije horeca in de loop van de tijd steeds vanzelfsprekender worden. Hoe minder uitzonderingen er worden gemaakt hoe sneller dat zal gaan.
Literatuur
1.
go back to reference Valente P, Forastiere F, Bacosi A. et al. Exposure to fine and ultrafine particles from secondhand smoke in public places before and after the smoking ban, Italy 2005. Tob Control 2007; 16: 312-7. Valente P, Forastiere F, Bacosi A. et al. Exposure to fine and ultrafine particles from secondhand smoke in public places before and after the smoking ban, Italy 2005. Tob Control 2007; 16: 312-7.
2.
go back to reference Menzies D, Nair A, Williamson PA et al. Respiratory symptoms, pulmonary function, and markers of inflammation among bar workers before and after a legislative ban on smoking in public places. J Am Med Assoc 2006; 296: 1742-8. Menzies D, Nair A, Williamson PA et al. Respiratory symptoms, pulmonary function, and markers of inflammation among bar workers before and after a legislative ban on smoking in public places. J Am Med Assoc 2006; 296: 1742-8.
3.
go back to reference Gezondheidsraad.Volksgezondheidsschade door passief roken. Den Haag: Gezondheidsraad, 2003, publicatie nr 2003/21. Gezondheidsraad.Volksgezondheidsschade door passief roken. Den Haag: Gezondheidsraad, 2003, publicatie nr 2003/21.
4.
go back to reference Pell JP, Haw S, Cobbe S et al. Smoke-free legislation and hospitalizations for acute coronary syndrome. N Engl J Med 2009; 359: 482-91. Pell JP, Haw S, Cobbe S et al. Smoke-free legislation and hospitalizations for acute coronary syndrome. N Engl J Med 2009; 359: 482-91.
5.
go back to reference Cesaroni G, Forastiere F, Agabiti N et al. Effect of the Italian smoking ban on population rates of acute coronary events. Circulation 2009; 117: 1183-8. Cesaroni G, Forastiere F, Agabiti N et al. Effect of the Italian smoking ban on population rates of acute coronary events. Circulation 2009; 117: 1183-8.
6.
go back to reference Chapman S, Borland R, Scollo M. The impact of smoke-free workplaces on declining cigarette consumption in Australia and the United States. Am J Publ Hlth 1999; 89: 1018-23. Chapman S, Borland R, Scollo M. The impact of smoke-free workplaces on declining cigarette consumption in Australia and the United States. Am J Publ Hlth 1999; 89: 1018-23.
7.
go back to reference Howell F. Smoke-free bars in Ireland: a runaway success. Tob Control 2005; 14: 73-4. Howell F. Smoke-free bars in Ireland: a runaway success. Tob Control 2005; 14: 73-4.
8.
go back to reference Scollo M, Lal A, Hyland A, Glantz SA. Review of the quality of studies on the economic effects of smoke-free policies on the hospitality industry. Tob Control 2003; 12: 13-20. Scollo M, Lal A, Hyland A, Glantz SA. Review of the quality of studies on the economic effects of smoke-free policies on the hospitality industry. Tob Control 2003; 12: 13-20.
Metagegevens
Titel
Het rookverbod in de horeca: lekker en gezond
Auteur
Dr. Jet Smit
Publicatiedatum
01-02-2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 2/2009
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03082169

Andere artikelen Uitgave 2/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2009 Naar de uitgave