Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 3/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2013

Het Centrum voor Jeugd en Gezin: ook voor jongeren?

Een verkennend kwalitatief onderzoek naar de mening van jongeren over hulp en advies door het CJG

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2013
Auteurs:
Eline de Rooij, Chantal Heskens, Marieke de Jong, Anouschka Lip, Adriaan Visser
Belangrijke opmerkingen
Logopedie
Pedagogiek
Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
Sociaal Pedagogisch Hulpverlenen
Kenniscentrum Zorginnovaties
Onderzocht is hoe het Centrum voor Jeugd en Gezin jongeren in de leeftijd tussen 16 en 23 jaar het beste kan bereiken voor ondersteuning en advies. Een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam deed onderzoek hiernaar door middel van enquêtes, interviews en groepsgesprekken. Uit dit onderzoek onder studenten aan het Middelbaar Beroepsonderwijs(MBO) in Rotterdam Zuid, blijkt dat veel jongeren met problemen in de eerste plaats naar hun familie of vrienden gaan. Grotere problemen, zoals drugsgebruik, willen de betrokkenen ook liever eerst zelf oplossen. De betrokkenen gaan niet snel naar een instelling voor hulp of advies. Bovendien is het Centrum voor Jeugd en Gezin nagenoeg onbekend bij de jongeren.Daarom is het belangrijk dat dit Centrum zich meer profileert onder jongeren. Dit dient op een aantrekkelijke manier te gebeuren zoals het organiseren van activiteiten. Jongeren zoeken dikwijls informatie op het Internet. Een goede, informatieve website is dus essentieel om hen te bereiken. Sociale netwerken, zoals Hyves of Facebook zijn ook belangrijk. Jongerenkunnen meedenken met het Centrum voor Jeugd en Gezin door middel van een klankbordgroep. Ook kunnen jongeren betrokken worden door bijvoorbeeld de rol van peer-coach op zich nemen om anderen te helpen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2013 Naar de uitgave