Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2013

01-04-2013 | Wetenschappelijke artikelen

Het Centrum voor Jeugd en Gezin: ook voor jongeren?

Een verkennend kwalitatief onderzoek naar de mening van jongeren over hulp en advies door het CJG

Auteurs: Eline de Rooij, Chantal Heskens, Marieke de Jong, Anouschka Lip, Adriaan Visser

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 3/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Onderzocht is hoe het Centrum voor Jeugd en Gezin jongeren in de leeftijd tussen 16 en 23 jaar het beste kan bereiken voor ondersteuning en advies. Een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam deed onderzoek hiernaar door middel van enquêtes, interviews en groepsgesprekken. Uit dit onderzoek onder studenten aan het Middelbaar Beroepsonderwijs(MBO) in Rotterdam Zuid, blijkt dat veel jongeren met problemen in de eerste plaats naar hun familie of vrienden gaan. Grotere problemen, zoals drugsgebruik, willen de betrokkenen ook liever eerst zelf oplossen. De betrokkenen gaan niet snel naar een instelling voor hulp of advies. Bovendien is het Centrum voor Jeugd en Gezin nagenoeg onbekend bij de jongeren.Daarom is het belangrijk dat dit Centrum zich meer profileert onder jongeren. Dit dient op een aantrekkelijke manier te gebeuren zoals het organiseren van activiteiten. Jongeren zoeken dikwijls informatie op het Internet. Een goede, informatieve website is dus essentieel om hen te bereiken. Sociale netwerken, zoals Hyves of Facebook zijn ook belangrijk. Jongerenkunnen meedenken met het Centrum voor Jeugd en Gezin door middel van een klankbordgroep. Ook kunnen jongeren betrokken worden door bijvoorbeeld de rol van peer-coach op zich nemen om anderen te helpen.
Literatuur
go back to reference Jeugd en Gezin. Samenwerken voor de jeugd, centrale helpdesk voor gemeenten. Den Haag: Jeugd en Gezin, 2009. Jeugd en Gezin. Samenwerken voor de jeugd, centrale helpdesk voor gemeenten. Den Haag: Jeugd en Gezin, 2009.
go back to reference Woudenberg A van. Werken aan het CJG. Visie, inhoud en organisatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Assen: Van Gorcum, 2009. Woudenberg A van. Werken aan het CJG. Visie, inhoud en organisatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Assen: Van Gorcum, 2009.
go back to reference Rouvoet A. Centra voor Jeugd en Gezin en regierol gemeente. Den Haag: Programmaministerie voor Jeugd en Gezin, 2008. Rouvoet A. Centra voor Jeugd en Gezin en regierol gemeente. Den Haag: Programmaministerie voor Jeugd en Gezin, 2008.
go back to reference Heskens C, Jong M de, Lip A, Rooij E de. Bouw mee aan het brede CJG (12+). Onderzoeksverslag Innovation Lab 2011. Rotterdam: Hogeschool Rotterdam / Instituut voor Gezondheidszorg, 2011. Heskens C, Jong M de, Lip A, Rooij E de. Bouw mee aan het brede CJG (12+). Onderzoeksverslag Innovation Lab 2011. Rotterdam: Hogeschool Rotterdam / Instituut voor Gezondheidszorg, 2011.
go back to reference Miero W. Marketing communicatie in het jongerenwerk. Rotterdam: William Miero, 2010. Muller L, Pieper I, Rutjes L, Clarijs R. Handreiking CJG-ontwikkeling voor jongeren van 12 tot 23 jaar. Den Haag: Ministerie voor Jeugd en Gezin /Gereedschapskist Centrum voor Jeugd en Gezin, 2010. Miero W. Marketing communicatie in het jongerenwerk. Rotterdam: William Miero, 2010. Muller L, Pieper I, Rutjes L, Clarijs R. Handreiking CJG-ontwikkeling voor jongeren van 12 tot 23 jaar. Den Haag: Ministerie voor Jeugd en Gezin /Gereedschapskist Centrum voor Jeugd en Gezin, 2010.
go back to reference Crone E. Het puberende brein. Over de ontwikkelingen van de hersenen in de unieke periode van de adolescentie. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker, 2008. Crone E. Het puberende brein. Over de ontwikkelingen van de hersenen in de unieke periode van de adolescentie. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker, 2008.
Metagegevens
Titel
Het Centrum voor Jeugd en Gezin: ook voor jongeren?
Een verkennend kwalitatief onderzoek naar de mening van jongeren over hulp en advies door het CJG
Auteurs
Eline de Rooij
Chantal Heskens
Marieke de Jong
Anouschka Lip
Adriaan Visser
Publicatiedatum
01-04-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 3/2013
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-013-0058-8

Andere artikelen Uitgave 3/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2013 Naar de uitgave

Wetenschappelijke artikelen

50 jaar GVO en Gezondheidsbevordering