Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 3/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2013

50 jaar GVO en Gezondheidsbevordering

Tandheelkundige voorlichting: toen en nu

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2013
Auteurs:
Michiel A.J. Eijkman, Brigitte A.F.M. van Dam, Josef J.M. Bruers, Adriaan Ph. Visser
In dit artikel wordt een overzicht gegeven van 60 jaar Tandheelkundige Gezondheidsvoorlichting en -Opvoeding (TGVO).In die periode is de gebitsbewustheid en de mondgezondheid van de bevolking aanzienlijk toegenomen. Intensieve individuele en collectieve voorlichting lijken hieraan te hebben bijgedragen. In de laatste twee decennia worden, met uitzondering van enkele (regionale)stimuleringsprojecten, wetenschappelijk verantwoorde grootschalige TGVO-projecten niet meer uitgevoerd. De bestrijding van de meest voorkomende mondziekten, cariës en parodontale aandoeningen, blijkt echter nog steeds hoogst noodzakelijk; vooral bij de jeugd, de kwetsbare ouderen en de lagere SES-groepen. Een algemeen probleem is dat er betrekkelijk weinig (regionaal) epidemiologisch onderzoek wordt gedaan naar de ondgezondheidssituatie, de kennis en het gedrag van de bevolking. Collectieve voorlichtingsinitiatieven op het gebied van de mondzorg blijven gewenst. In de individuele patiëntenvoorlichting is echter de belangrijkste rol weggelegd voor tandartsen, mondhygiënisten en andere medewerkers.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2013 Naar de uitgave