Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

17-05-2018 | Artikel | Uitgave 3/2018

Neuropraxis 3/2018

Het bepalen van rijgeschiktheid bij dementie zonder rijtest op de weg

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Dafne Piersma, Anselm B. M. Fuermaier, Dick de Waard, Ragnhild J. Davidse, Jolieke de Groot, Michelle J. A. Doumen, Ruud A. Bredewoud, René Claesen, Afina W. Lemstra, Annemiek Vermeeren, Rudolf Ponds, Frans Verhey, Peter P. De Deyn, Oliver Tucha, Wiebo H. Brouwer
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is gebaseerd op het proefschrift van Dafne Piersma dat is verdedigd op 26 februari 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Samenvatting

Als automobilisten dementie krijgen, rijst de vraag of zij nog rijgeschikt zijn. Dit dient per patiënt onderzocht te worden met een rijtest van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De stap van de dementiediagnose naar de rijtest op de weg is echter groot, daarom is er recentelijk een klinisch rijgeschiktheidsonderzoek ontwikkeld. Met behulp van klinische interviews, verkeersneuropsychologisch onderzoek en rijsimulatorritten kan in een klinische setting voorspeld worden of iemand met de ziekte van Alzheimer de rijtest van het CBR zou halen. Deze aanpak is deels gevalideerd in een groep patiënten met lichte cognitieve stoornissen (mild cognitive impairment; MCI). Voor mensen met andere vormen van dementie zijn echter nieuwe modellen nodig om hun rijgeschiktheid te kunnen voorspellen in een klinische setting.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Neuropraxis 3/2018 Naar de uitgave