Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

17-05-2018 | Artikel | Uitgave 3/2018

Neuropraxis 3/2018

Een hersenimplantaat voor communicatie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Mariska J. Vansteensel, Erik J. Aarnoutse, Zac V. Freudenburg, Nick F. Ramsey

Samenvatting

Locked-in syndroom (LIS) is een situatie waarin iemand bij bewustzijn is, maar niet kan bewegen en spreken. De oorzaak ervan kan een hersenstaminfarct zijn of een neurodegeneratieve aandoening, zoals amyotrofe laterale sclerose (ALS). De cognitieve vermogens bij LIS zijn veelal intact. Brain-Computer Interfaces (BCI’s) zijn apparaten die gebruikmaken van de hersensignalen om bijvoorbeeld computers of communicatiehulpmiddelen te bedienen. Omdat er geen spiercontrole nodig is om een BCI te gebruiken, worden BCI’s gezien als een mogelijke oplossing voor de communicatieproblemen van mensen met LIS. In dit artikel bespreken wij een recente doorbraak op het gebied van volledig implanteerbare BCI’s, waarbij een vrouw met LIS door ALS in staat is om, met hoge betrouwbaarheid, en weliswaar beperkte snelheid, haar communicatiehulpmiddel te bedienen via gemeten hersensignalen. Door te proberen haar hand te bewegen, genereert ze elektrische veranderingen in het hersensignaal, die vertaald worden in een virtuele druk op een knop, waarmee ze de gewenste letters en woorden selecteert. Hiermee is zij de eerste ter wereld die zelfstandig thuis een implanteerbare BCI gebruikt voor communicatie. De apparatuur voldoet aan veel eisen die gebruikers van BCI’s en communicatiehulpmiddelen stellen en heeft daarmee de potentie om substantieel bij te dragen aan de kwaliteit van leven van mensen met LIS.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Neuropraxis 3/2018 Naar de uitgave