Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

17-05-2018 | Artikel | Uitgave 3/2018

Neuropraxis 3/2018

Op zoek naar biomarkers van de alcoholkater

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Marlou Mackus, Chantal G. Terpstra, Aurora J. A. E. van de Loo, Joris C. Verster

Samenvatting

De alcoholkater wordt gedefinieerd als de combinatie van mentale en fysieke symptomen die ervaren worden de dag na een stevige drinksessie, die start wanneer de bloedalcoholconcentratie de nulwaarde nadert. Dit artikel betreft een naturalistisch opgezet onderzoek naar de samenhang tussen de ernst van de alcoholkater en mogelijke biomarkers voor een alcoholkater, namelijk de urineconcentraties van ethanol, methanol, ethylglucuronide (EtG) en ethylsulfaat (EtS). Aan dit onderzoek deden 36 gezonde sociale drinkers mee (18 katersensitieve en 18 katerresistente drinkers). Van alle deelnemers werden op een postalcoholdag en op de controledag de urineconcentraties van ethanol, methanol, EtG en EtS bepaald. Deelnemers konden zelf hun controledag en postalcoholdag bepalen, evenals de hoeveelheid alcohol die zij consumeerden. Vervolgens is de correlatie tussen de urineconcentratie en de ernst van de alcoholkater berekend en gescoord op een schaal van 0 (afwezig) tot 10 (extreem erg). De correlatie tussen de ernst van de alcoholkater en de urineconcentraties waren niet significant. Wel correleerden de ethanol-urineconcentraties significant met de ernst van de alcoholkater. Verder onderzoek is nodig naar de pathologie van de alcoholkater en mogelijke biomarkers die significant correleren met de ernst van de kater.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Neuropraxis 3/2018 Naar de uitgave