Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-05-2017 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 3/2017

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2017

Het belang van patiëntgerichte zorg en co-creatie van zorg voor het welzijn en de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen in Nederland

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2017
Auteurs:
Judith den Boer, prof.dr. Anna Petra Nieboer, dr. Jane Murray Cramm

Samenvatting

Het belang van patiëntgerichte zorg en co-creatie van zorg neemt toe in het werk van de wijkverpleegkundige. De verwachting is dat beide aspecten positief gerelateerd zijn aan de tevredenheid met zorg en het welzijn van patiënten. Niet bekend is echter of patiëntgerichte zorg en co-creatie van zorg ook positief samenhangen met het welzijn en de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen. Dit onderzoek is gericht op het achterhalen van een mogelijke samenhang tussen patiëntgerichte zorg en co-creatie van zorg met het welzijn en de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen. In 2015 heeft een cross-sectioneel vragenlijstonderzoek plaatsgevonden onder 153 wijkverpleegkundigen die werkzaam zijn in elf verschillende zorgorganisaties in Nederland. Via correlatieonderzoek en regressieanalyse zijn de relaties onderzocht tussen patiëntgerichte zorg, co-creatie van zorg, achtergrondkenmerken, welzijn en de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen. De correlatieanalyses laten zien dat zowel patiëntgerichte zorg als co-creatie van zorg positief samenhangen met het welzijn en de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen. Zowel patiëntgerichte zorg als co-creatie van zorg voorspelt het welzijn van wijkverpleegkundigen. Patiëntgerichte zorg blijkt van belang voor de werktevredenheid. De resultaten laten bovendien zien dat naarmate wijkverpleegkundigen langer in hun functie werkzaam zijn, zij een lager welzijn rapporteren en minder tevreden zijn over hun werkzaamheden. Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat investeren in patiëntgerichte zorg en co-creatie van zorg van belang is voor het welzijn en de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen. Speciale aandacht is nodig voor wijkverpleegkundigen die al langer werkzaam zijn in het veld.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2017 Naar de uitgave