Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2017

19-04-2017 | Spectrum

Academiseren: componeren en improviseren

Auteur: Maria Jansen

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 3/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Dankzij een financiële impuls vanuit VWS konden coördinatoren worden aangesteld om als kartrekker de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid vorm te gaan geven. Per werkplaats werd een organogram uitgetekend met stuurgroep, projectgroepen en werkgroepen. Taken en rollen werden verdeeld. De infrastructuur, bestaande uit een coördinator en een handjevol GGD-collega’s en onderzoekers, kwam vlot tot stand. Vanuit die infrastructuur moesten onderzoeksvoorstellen geschreven worden en deed de werkplaats mee in de landelijke competitie voor het werven van onderzoeksfinanciering. De GGD kon op deze manier promotieonderzoek mogelijk maken. Zogeheten science practitioners gingen hun reguliere GGD-werk combineren met onderzoek. Masterclasses en NSPOH-modules werden opgezet om de onderzoeksbeginselen te onderwijzen of te reactiveren. GGD’en kregen meestal zonder veel extra kosten toegang tot de universiteitsbibliotheek, het postdoctorale onderwijs en onderzoekssoftware. De ‘Klein maar Fijn’-onderzoeksmethode, geïnitieerd vanuit Rotterdam, werd landelijk uitgerold. Alle werkplaatsen kregen handigheid in het doen van kortlopend onderzoek, veelal in opdracht van gemeenten, uitgevoerd door stagiaires van de betrokken master- en bacheloropleidingen. Natuurlijk waren er forse cultuurverschillen tussen de onderzoeksinstituten, de GGD-praktijk en de gemeentelijke beleidsarena. Maar de pioniers van die tijd waren enthousiast en bekwaamden zich in het componeren en dirigeren van het samenspel der partners. …
Voetnoten
1
Coördinatoren van de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid (AWPG) in Nederland vormen de landelijke vakgroep. De vakgroep wordt sinds 2014 door GGD GHOR Nederland ondersteund/gefaciliteerd.
 
Literatuur
1.
go back to reference Gezondheidsraad. Onderzoek waarvan je beter wordt. Een heroriëntatie op umc-onderzoek. Nr. 2016/14. Den Haag: Gezondheidsraad; 2016. Gezondheidsraad. Onderzoek waarvan je beter wordt. Een heroriëntatie op umc-onderzoek. Nr. 2016/14. Den Haag: Gezondheidsraad; 2016.
2.
go back to reference RGO. Advies Kennisinfrastructuur public health: kennisverwerving en toepassing. Den Haag: RGO; 2003. RGO. Advies Kennisinfrastructuur public health: kennisverwerving en toepassing. Den Haag: RGO; 2003.
Metagegevens
Titel
Academiseren: componeren en improviseren
Auteur
Maria Jansen
Publicatiedatum
19-04-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 3/2017
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-017-0032-y

Andere artikelen Uitgave 3/2017

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2017 Naar de uitgave