Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Feedback post | Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015

Onzekerheden rond een lezersvraag ...

Veel vragen zijn slecht gedocumenteerd

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2015
Auteur:
Prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.
De bij dit artikel behorende literatuurlijst kan worden opgevraagd via het e-mailadres <redactie-tp@planet.nl>

Samenvatting

Geachte mevrouw Abraham-Inpijn,
Een bewoner van een verpleeghuis is op maandag 04 mei j.l naar de kaakchirurg voor een totale extractie van de onderkaak geweest. Volgens hem heeft een verzorgende de hechtingen linksonder op donderdag doorgeknipt en een paar dagen later is een hechting aan de voorkant door een andere verzorgende verwijderd. Ik ben er helaas door niemand over gebeld. Toen de tandprotheticus op mei de prothese wou komen onderzoeken zag hij een wond in de mond en hij heeft mij meteen gebeld.
De specialiste ouderengeneeskunde belde mij precies een week later omdat de wonden bleven bloeden. Er zat een enorm stolsel en vooraan een hematoom met geïnfecteerde wonden. Wat te doen? Ik heb haar aangeraden om de kaakchirurg te bellen. Zij vroeg me tevens of de cliënt met de bloedverdunners moest stoppen. Daar ben ik heel duidelijk over geweest: overleg eerst met de kaakchirurg ! De kaakchirurg heeft de stolsels verwijderd.
Kan het wellicht een allergische reactie op de hechtingen zijn of een allergische reactie op de kunststof (bovenprothese) of kan het door het doorknippen van de hechtingen of komt het door de bisfosfonaten???? De patiënt gebruikt acetylsalicylzuur, methotrexaat, finasteride, amlodipine, actonel en paracetamol. Volgens mij wordt actonel oraal gebruikt en niet intraveneus. Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Ps. Wat denkt u hiervan? Wellicht een domme vraag, maar deze bewoner slikt dagelijks veel pijnstillers. Wellicht functioneert zijn leverfunctie daardoor minder goed en misschien heeft het invloed zijn op de snelheid van bloedstolling?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Reacties van lezers

OriginalPaper

Product nieuws