Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015

The Crazy World of Candy

Speurtocht naar snoep en tanderosie

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2015
Auteur:
Dr. Dien Gambon
Belangrijke opmerkingen
Dr. D.L. Gambon (RUU 1986) is tandarts-pedodontoloog te Rotterdam. Zij doet onderzoek op de afdeling Orale biochemie van ACTA.
Alle in dit artikel genoemde snoepgoederen zijn alom in Nederland verkrijgbaar. Kinderen weten waar je ze kunt kopen; ouders overwegend niet.

Samenvatting

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor tanderosie. De belangrijkste oorzaak van tanderosie is het extrinsieke zuur dat door de consumptie van (fris)drank en voedingsmiddelen in de mond komt. Hoewel snoep door de aanwezigheid van suikers meestal wordt geassocieerd met het ontstaan van cariës, is het mogelijk dat de consumptie van zuur snoep bijdraagt aan erosieve gebitsslijtage. Maar ook andere afwijkingen in de mond kunnen door (zuur) snoep ontstaan. Wat er tegenwoordig aan snoepproducten wordt verkocht is voor vele ouders en zorgverleners onbekend. Bij gebitsslijtage bij met name kinderen is het belangrijk dat tandheelkundige zorgverleners de ouders kunnen informeren en instrueren om verder weefselverlies te voorkomen. Kennis van snoepproducten en de risico’s voor de mond zijn daarbij van essentieel belang.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

Molaren en het geheugen

OriginalPaper

Rectificatie