Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013

Hartkloppingen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2013
Auteur:
Prof. dr. H.C.P.M. van Weert
Belangrijke opmerkingen
hoogleraar huisartsgeneeskunde, AMC Amsterdam

Samenvatting

Hartkloppingen worden door veel mensen als bedreigend ervaren en gaan vaak gepaard met angst. Efficiënte diagnostiek en zo mogelijk adequate geruststelling door de huisarts zijn daarom belangrijk. Bij de meeste patiënten kan de huisarts ook snel tot een sluitende diagnose komen. De huisarts is voor zijn/haar diagnostiek vaak aangewezen op de anamnese, aangezien hartkloppingen meestal aanvalsgewijs voorkomen en zelden aanwezig zijn in de spreekkamer. Komt men er zo niet uit, dan zijn er verschillende technieken om een ECG tijdens een aanval op te nemen: Holter of event recording, met of zonder automatische activatie. Voor de diagnostiek van hartkloppingen heeft de door de patiënt zelf te activeren event recorder de voorkeur, gezien de directe relatie tussen klachten en registratie; de verkregen registraties kunnen in dat geval goed worden gebruikt ter geruststelling.
Bij aanwezigheid van outputfalen, familiaire belasting en ventriculaire ritmestoornissen is verwijzing geïndiceerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013 Naar de uitgave