Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013

Atriumfibrilleren

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2013
Auteurs:
Dr. W. Lucassen, dr. W. Opstelten
Belangrijke opmerkingen
huisarts te Zwaag, postdoc AMC, Amsterdam
huisarts te Amersfoort, senior wetenschappelijk medewerker NHG, Utrecht

Samenvatting

Atriumfibrilleren is een frequent voorkomende ritmestoornis. Ook zonder aanwezigheid van klachten is het belangrijk atriumfibrilleren te herkennen, omdat het tot ernstige complicaties kan leiden, in het bijzonder een ischemisch CVA. Screening in de huisartsenpraktijk van hoogrisicopatiënten zou daarom weleens nuttig kunnen zijn. Om het risico op een ischemisch CVA te bepalen, is er een nieuwe risicoscore ontwikkeld (CHA2DS2-VASc).
Bij vrijwel alle oudere patiënten (> 65jaar) zijn nu orale anticoagulantia geïndiceerd. Acetylsalicylzuur is alleen nog geïndiceerd bij een contra-indicatie voor orale anticoagulantia. De nieuwe orale anticoagulantia vormen een belangrijke ontwikkeling in de antitrombotische behandeling bij atriumfibrilleren, maar hebben vooralsnog een zeer beperkte plaats in de huisartsenpraktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013 Naar de uitgave