Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013

Het lichamelijk onderzoek bij hartkloppingen en hartgeruisen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2013
Auteur:
Dr. P.W. Westerhof
Belangrijke opmerkingen
cardioloog n.p., Bodegraven

Samenvatting

Hoewel bij de diagnostiek van hartritmestoornissen het elektrocardiogram natuurlijk de meeste informatie geeft, kunnen gegevens uit de anamnese en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek ook bijdragen om iets over de aard van de ritmestoornis te zeggen. Hierbij zijn naast de algemene toestand van betrokkene, de bevindingen aan de pols, het luisteren naar het hart en de bestudering van de pulsaties van de halsvenen van belang.
Bij het waarnemen van hartgeruisen is een wat systematische benadering van de bevindingen bij het lichamelijke onderzoek noodzakelijk om een oordeel te vormen over het geruis.
Dus naast de klachten zijn bijvoorbeeld abnormale pulsaties, abnormale of extra harttonen, plaats van het geruis in de hartcyclus, kenmerken en duur van het geruis van belang om de aard en de betekenis van het geruis te kunnen inschatten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013 Naar de uitgave