Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013

Epidemiologie van hartkloppingen en hartgeruisen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2013
Auteurs:
Dr. C. van Boven, dr. A.A. Uijen
Belangrijke opmerkingen
onderzoeker afdeling Eerstelijnsgeneeskunde UMC St Radboud, Nijmegen; huisarts te Franeker
onderzoeker afdeling Eerstelijnsgeneeskunde UMC St Radboud, Nijmegen; huisarts te Oosterhout

Samenvatting

Hartkloppingen, het zich bewust zijn van de hartslag of een onregelmatige hartslag maken dikwijls angstig en vormen daarom vaak een reden om de huisarts te bezoeken. Van alle nieuwe klachten waarmee de patiënt de huisarts bezoekt, staat de klacht hartkloppingen/zich bewust zijn van de hartslag/onregelmatige hartslag (verder te noemen ‘hartkloppingen’) op nummer 45 (11,5 per 1000 patiënten per jaar). Hartgeruisen worden nogal eens ontdekt op bijvoorbeeld het consultatiebureau en kunnen daarom een reden vormen om de huisarts te bezoeken.
Met behulp van gegevens uit het Transitieproject1 (1995 t/m 2008, gemiddeld 16.000 ingeschreven patiënten per jaar) zijn wij nagegaan hoe vaak de klacht hartkloppingen voorkomt, welke diagnose er gesteld wordt en wat de huisarts uiteindelijk doet bij patiënten die zich presenteren met hartkloppingen. Bovendien hebben we gekeken hoe vaak patiënten met atriumfibrilleren en hyperthyreoïdie zich presenteren met de klacht hartkloppingen. Ten slotte zijn we nagegaan hoe vaak de episode hartgeruis voorkomt, hoe vaak hiervoor verwezen wordt naar de tweede lijn en hoe vaak er dan uiteindelijk een cardiovasculaire aandoening gediagnosticeerd wordt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013 Naar de uitgave