Bekkenpijn, heftige rugpijn en pijnlijke buikklachten: een op de tien moeders heeft jaren na de bevalling nog allerlei pijnklachten die het dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Artsen schrikken van het hoge aantal.
Zes procent van de vrouwen heeft zelfs dagelijks last, melden wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de Telegraaf. Ze bestudeerden de late gevolgen van de bevalling bij bijna 500 Nederlandse vrouwen. Veel moeders melden zich door de pijnklachten regelmatig ziek zeggen afspraken af omdat ze zich niet goed voelen.
Lage rugpijn of bekkenklachten
In Nederland worden volgens de meest recente cijfers jaarlijks 180.000 baby’s geboren. De onderzoekers zijn volgens de Telegraaf geschrokken van het hoge percentage vrouwen dat last heeft van aanhoudende pijn na het ter wereld brengen van een kind.
Gekeken werd naar pijnervaringen van jonge moeders die natuurlijk zijn bevallen en ervaringen van moeders die via een keizersnee hun kind kregen. Volgens hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahan gaat het in veel gevallen om niet-aflatende pijn vanuit het bekken, lage rugpijnen en ook buikklachten, ofwel het totale gevoelsgedeelte dat bij de bevalling is betrokken.
De hoogleraar ziet samen met zijn collega-onderzoekers dat de baringspijn vaak gepaard gaat met depressie en angstklachten. Er is veelvuldig bezoek aan de huisarts. De klachten beïnvloeden het dagelijkse functioneren, ook op het gebied van seksualiteit.
Bron: RTL nieuws
Beeld: Fotolia
Tip
Boeken
Interessante boeken op het gebied van bekkenfysiotherapie:
Web-tv-uitzending
In de web-tv Chronisch Bekkenpijn Syndroom wordt de diagnostiek, de therapie en de begeleiding van patiënten met chronische buik- en bekkenpijn bekeken vanuit de rol van de uroloog, bekkenfysiotherapeut en psycholoog.