Skip to main content
Top

18-01-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

1 op 10 vrouwen heeft lage rugpijn of bekkenklachten na bevalling

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Bekkenpijn, heftige rugpijn en pijnlijke buikklachten: een op de tien moeders heeft jaren na de bevalling nog allerlei pijnklachten die het dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Artsen schrikken van het hoge aantal.


Zes procent van de vrouwen heeft zelfs dagelijks last, melden wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de Telegraaf. Ze bestudeerden de late gevolgen van de bevalling bij bijna 500 Nederlandse vrouwen. Veel moeders melden zich door de pijnklachten regelmatig ziek zeggen afspraken af omdat ze zich niet goed voelen.

Lage rugpijn of bekkenklachten

In Nederland worden volgens de meest recente cijfers jaarlijks 180.000 baby’s geboren. De onderzoekers zijn volgens de Telegraaf geschrokken van het hoge percentage vrouwen dat last heeft van aanhoudende pijn na het ter wereld brengen van een kind.

Gekeken werd naar pijnervaringen van jonge moeders die natuurlijk zijn bevallen en ervaringen van moeders die via een keizersnee hun kind kregen. Volgens hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahan gaat het in veel gevallen om niet-aflatende pijn vanuit het bekken, lage rugpijnen en ook buikklachten, ofwel het totale gevoelsgedeelte dat bij de bevalling is betrokken.

De hoogleraar ziet samen met zijn collega-onderzoekers dat de baringspijn vaak gepaard gaat met depressie en angstklachten. Er is veelvuldig bezoek aan de huisarts. De klachten beïnvloeden het dagelijkse functioneren, ook op het gebied van seksualiteit.

Bron: RTL nieuws
Beeld: Fotolia

Tip

Boeken

Interessante boeken op het gebied van bekkenfysiotherapie: 

Aanbevolen

2013 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van het bekken

Dit boek beschrijft orthopedische casuïstiek van aandoeningen van het bekken en sacro-iliacale gewricht. Besproken worden onder andere: labrumletsels, bekkeninstabiliteit, de ziekte van Bechterew, avulsiefracturen bij jongeren, de liesbreuk en pathol

Aanbevolen

2014 | hbo | Boek

Diagnostiek in de bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie heeft zich aanvankelijk vooral ontwikkeld als behandeloptie. De specifieke diagnostische mogelijkheden door de bekkenfysiotherapeut zijn echter in de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid; derhalve wordt de term bekkenfysiodiagnostiek geïntroduceerd.

Aanbevolen

2011 | hbo | Boek

BekkenbodemFit

Voorkómen en verminderen van bekken(bodem)klachten

Pijn in de onderrug en het bekken, evenals bekkenbodemklachten worden vaak met zwangere vrouwen geassocieerd. Maar ook mannen en kinderen kunnen hiermee te maken krijgen, denk aan urineverlies of obstipatie.

Uit wetenschappelijk onderzoek bl

Aanbevolen

2009 | Boek

Bekkeninstabiliteit Diagnostiek en therapie

Dit boek biedt een vrijwel compleet overzicht van de actuele kennis op het gebied van bekkeninstabiliteit. Aan de orde komen de pathogenese, de epidemiologie, de symptomatologie, de diagnostiek en de therapie. Hierbij is een belangrijke rol weggel

Web-tv-uitzending

In de web-tv Chronisch Bekkenpijn Syndroom wordt de diagnostiek, de therapie en de begeleiding van patiënten met chronische buik- en bekkenpijn bekeken vanuit de rol van de uroloog, bekkenfysiotherapeut en psycholoog.

Aanbevolen
Chronisch Bekken Sydroom picture

27-05-2015 | Web-TV on demand

Chronisch Bekkenpijn Syndroom

Chronisch Bekkenpijn Syndroom (CPPS) heeft de laatste jaren meer bekendheid gekregen. De patiënt met chronische buik- en bekkenpijn wordt steeds vaker gezien binnen een multidisciplinair team.


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.