27-05-2015 | Web-TV on demand
Chronisch Bekkenpijn Syndroom
Punten: 2
Accreditatie is verlopen
Aantal pogingen: 1
Deze Web-tv is niet meer geaccrediteerd. U kunt de module nog steeds maken, echter u ontvangt geen accreditatiepunten meer.
Chronisch Bekkenpijn Syndroom (CPPS), ook wel bekend als Chronic Pelvic Pain, heeft de laatste jaren meer bekendheid gekregen. Met name bij bekkenfysiotherapeuten, urologen en gynaecologen, want de patiënt met chronische buik- en bekkenpijn wordt steeds vaker gezien binnen een multidisciplinair team. Naast de somatisch specialist (uroloog/gynaecoloog/MDL-arts) speelt de bekkenfysiotherapeut een belangrijke rol.
Nieuwe ontwikkelingen op het terrein van chronische pijn zijn ook voor de CPPS-patiënten van groot belang. Kennis van pijn is voor u als (bekken)fysiotherapeut een voorwaarde om een goede behandeling te kunnen starten. De rol van de spieren, het bindweefsel en het centraal zenuwstelsel wordt steeds duidelijker.
In deze uitzending wordt de diagnostiek, de therapie en de begeleiding van patiënten met chronische buik- en bekkenpijn bekeken vanuit de rol van de uroloog, bekkenfysiotherapeut en psycholoog. De somatische en psychologische aspecten Chronisch Bekkenpijn Syndroom behandeling worden belicht.
Informatie uit de algemene pijnwetenschap zal specifiek worden toegelicht voor de buik- en bekkenpijn. Aan de hand van richtlijnen en nieuwe inzichten binnen de pijnwereld, worden handvatten geboden aan de (bekken)fysiotherapeut die deze groep patiënten behandelt.
Na afloop van deze uitzending heeft u kennis van:
- De theorie van chronische pijn in het algemeen en van buik- en bekkenpijn in het bijzonder;
- De diagnostiek en behandeling van de patiënt met chronische buik- en bekkenpijn door de bekkenfysiotherapeut;
- De rol van de medisch specialist in diagnostiek en behandeling;
- De rol van de psycholoog in diagnostiek en behandeling;
- De waarde van multidisciplinaire samenwerking in de behandeling van de patiënt met chronisch bekkenpijn syndroom.
Bert Messelink
Uroloog met een wijde blik, staande op de bekkenbodem. In het universitair bekkenbodemcentrum ziet hij patiënten met complexe bekkenbodemproblematiek. Hij is gespecialiseerd in chronische buik- en bekkenpijn bij vrouwen en mannen. Hij organiseerde in 2013 het eerste wereldcongres op het gebied van buik- en bekkenpijn in Amsterdam. Hij is redacteur van het eerste internationale boek over dit onderwerp, dat in oktober is verschenen. Hij is vicevoorzitter van de Europese richtlijn over Chronic Pelvic Pain. Naast de somatische aspecten van de (pijn)klachten besteedt hij veel aandacht aan de psychosociale aspecten om zo vanuit een bio-psycho-sociaal model naar de patiënt te kijken en te luisteren. Inmiddels geregistreerd als seksuoloog NVVS met ervaring in de tweedelijns GGZ. Naast pijn heeft hij binnen de seksuologie vooral interesse in communicatie- en relatieproblemen. Wordt blij van werken in een team bestaande uit diverse hulpverleners en de patiënt en partner.
Petra M.M. van Nierop, MSPT
Geregistreerd bekkenfysiotherapeut en als praktijkeigenaar verbonden aan Fysiotherapie VOORBURG ’t LOO (team met fysiotherapie, manuele therapie, sportfysiotherapie en bekkenfysiotherapie). Voor haar studie tot Master of Specialized Physical Therapy heeft ze in 2007 de betrouwbaarheid van het vaginaal bekkenbodemfunctieonderzoek onderzocht, samen met Joke Dijkstra-Eshuis, onder begeleiding van Marijke Slieker-ten Hove. Zij is van 2003 tot en met 2008 als docent en jaarcoördinator 2e jaar/Module Inwendig Handelen verbonden geweest aan de opleiding Bekkenfysiotherapie en geeft onderwijs over bekkenfysiotherapeutische onderwerpen aan studenten fysiotherapie, geriatrie en artsen (opleiding/nascholing). Tevens is zij betrokken bij de ontwikkeling van richtlijnen en het beroepsprofiel bekkenfysiotherapie. Van 2010 tot 2014 werkte zij als secretaris van de NVFB mee aan de landelijke ontwikkelingen van het vak bekkenfysiotherapie. In 2014 is haar boek Diagnostiek in de bekkenfysiotherapie verschenen. In haar functie als bekkenfysiotherapeut ziet zij steeds meer patiënten met complexe bekken- en bekkenbodemproblematiek in diverse multidisciplinaire samenwerkingsvormen.
Vivian de Vries
Zij werkt onder andere als GZ-psycholoog in revalidatiecentrum Heliomare, waar zij patiënten met chronische pijn behandelt.
Deze Web-tv is niet meer geaccrediteerd. U kunt de module nog steeds maken, echter u ontvangt geen accreditatiepunten meer.
Fysiotherapeuten.
Deze web-tv uitzending is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is door abonnees gratis te volgen. Ga voor meer informatie en om een abonnement af te sluiten naar
BSL Fysiotherapeut Totaal.
Een web-tv is een online nascholing die u van achter uw eigen pc of tablet volgt. Op uw beeldscherm ziet u zowel de sprekers als de begeleidende dia's en soms ook foto's of video's. Meestal vindt eerst een live uitzending plaats. Tijdens deze live uitzending kunt u vragen stellen aan de experts in de studio.
Bent u verhinderd op de datum van de live uitzending? Geen probleem. Op ieder gewenst tijdstip kunt u de uitzending on demand terugkijken. De uitzending blijft namelijk een jaar via BSL Fysiotherapeut Totaal beschikbaar.