Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2016

EMDR-behandeling bij oorlogsveteranen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Floris Kersloot, Marc de Boer, Anton Hafkenscheid, Henk Schut
Belangrijke opmerkingen
An erratum to this article can be found at http://​dx.​doi.​org/​10.​1007/​s12485-016-0143-y.

Samenvatting

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) is een bewezen effectieve behandeling voor posttraumatische stressstoornis (PTSS). De literatuur over de werkzaamheid van EMDR bij complexere vormen van PTSS is echter minder eenduidig. Er is ook weinig bekend over de werkzaamheid van EMDR bij oorlogsveteranen die tijdens hun missie in oorlogsgebieden getraumatiseerd raakten. In een door de auteurs uitgevoerd explorerend onderzoek werden veranderingen in de intensiviteit en de spanning van het traumatisch beeld gedurende EMDR-behandeling bij getraumatiseerde veteranen vergeleken met veranderingen in het algehele klachtenbeeld (de algehele lijdensdruk). De bevindingen suggereren enerzijds dat er sprake is van een significante vermindering in de gerapporteerde subjectieve lijdensdruk van traumatische beelden na EMDR-behandeling, anderzijds dat de ernst van gerapporteerde algehele psychische klachten niet afneemt. De bevindingen worden bediscussieerd in het licht van hun klinische betekenis.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding