Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-07-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2016

Van overmacht tot veerkracht

Opzet en effectiviteit van een dagbehandeling voor getraumatiseerd politiepersoneel

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Marcella Pommée, Niels van der Aa, Patricia Dashorst, Jackie June ter Heide

Samenvatting

Stichting Centrum ’45 in Oegstgeest heeft een multimodale groepsbehandeling ontwikkeld voor politieagenten met posttraumatische klachten die na een kortdurende traumabehandeling onvoldoende herstellen. Het gaat om een dagklinische behandeling, een dag per week, die gebaseerd is op het model van negatieve veerkracht. Met negatieve veerkracht wordt bedoeld dat politieagenten klachten kunnen ontwikkelen, wanneer zij structureel gebruik maken van ontkenning en dissociatie, als coping bij ernstige en meervoudige schokkende gebeurtenissen. In de behandeling wordt direct gewerkt aan traumaverwerking maar ook aan herstel van veerkracht, met behulp van sociotherapie en psychomotore therapie. In de periode 2009–2014 doorliepen 46 patiënten de negen maanden durende behandeling. Voorafgaand aan, tijdens en na de behandeling werden metingen gedaan. Bij de eindmetingen rapporteerde circa 70 % van de deelnemers verbetering (12,5 %) of herstel (59 %) op het gebied van PTSS (gemeten met de Harvard Trauma Questionnaire). Circa drie kwart van de deelnemers liet verbetering (26,5 %) of herstel (50 %) zien op het gebied van comorbide psychische klachten (gemeten met de Brief Symptom Inventory).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding