Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2015 | Wetenschap kritisch bekeken | Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2015

Effects of patient safety culture interventions on incident reporting in general practice : a cluster randomised trial1)

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 5/2015
Auteurs:
dr. Hester Vermeulen, drs. Marian Smeulers, drs. Jolanda Maaskant
Belangrijke opmerkingen
Voor de verklaring van de meetlatkruisjes verwijzen wij u naar de uitleg in het eerste en het derde nummer van elke jaargang van het NTvEBP

Samenvatting

Het vergroten van patiëntveiligheid staat hoog op de zorgagenda. Naast het hebben van een veiligheidsmanagementsysteem (de ‘harde’ kant met procedures, regels, taak- en functieomschrijvingen) is het hebben van een positieve patiëntveiligheidscultuur (de ‘zachte’ kant met een open en eerlijke cultuur waarin (bijna)fouten worden gemeld, men elkaar aanspreekt en bereid is om te leren van (bijna)fouten) noodzakelijk. Een veiligheidscultuur wordt omschreven als een geïntegreerd patroon van individueel en organisatorisch gedrag, gebaseerd op gedeelde waarden en overtuigingen, waarbij er voortdurend aandacht is voor het beheersen van risico’s het voorkomen en beperken van eventuele schade voor de patiënt en medewerkers en het leren van (on)veilig handelen.2)

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2015 Naar de uitgave

Boeken

Boeken