Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2015 | Wetenschap kritisch bekeken | Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2015

Nurses’ worry or concern and early recognition of deteriorating patients on general wards in acute care hospitals: a systematic review1)

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 5/2015
Auteur:
drs. Willemke Stilma

Samenvatting

De afgelopen jaren is er in ziekenhuizen steeds meer aandacht voor de vroege herkenning van de vitaal bedreigde patiënt. Vroeg herkennen en behandelen voorkomen namelijk onbedoelde schade en vergroten de kans op overleven. Het is daarom een van de VMS veiligheidsthema’s en diverse ziekenhuizen hebben een Spoed Interventie Systeem opgezet.2) De Early Warning Score (EWS) is ontworpen om dit soort patiënten snel te herkennen. De EWS is opgebouwd uit fysieke parameters zoals hartfrequentie, bloeddruk (systole), temperatuur, ademhalingsfrequentie, saturatie en zuurstofbehoefte en bewustzijn. Bij een score van 3 of hoger is handelen noodzakelijk. Dit handelen kan bestaan uit overleg met de arts van de afdeling of het inschakelen van een Spoed Interventie Team (SIT) welke bestaat uit een IC-verpleegkundige en een intensivist. Opvallend is dat bij de EWS niet alleen fysieke parameters gescoord worden, maar ook de ongerustheid of het ‘niet-pluisgevoel’ van de verpleegkundige een extra punt oplevert. Het idee hierachter is dat verpleegkundigen op basis van hun intuïtie soms al eerder aanvoelen dat er sprake is van een verslechtering, voordat dit in de parameters is te herkennen. Maar welke signalen bij de patiënt dragen bij aan de ongerustheid van de verpleegkundige?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2015 Naar de uitgave