Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2015 | Wetenschap kritisch bekeken | Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2015

A stepped-wedge evaluation of an initiative to spread the collaborative care model for depression in primary care1)

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 5/2015
Auteur:
drs. Bea Tiemens

Samenvatting

Het kost vaak veel inspanning om het gat tussen wetenschap en praktijk te dichten, maar zelden wordt het zo grootschalig aangepakt als in de staat Minnesota in de Verenigde Staten. Daar werd geconstateerd dat er voor de behandeling van depressie in de eerstelijns zorg zo’n enorm gat bestond. In 79 gerandomiseerde studies was aangetoond dat het ‘collaborative care model’ kosteneffectief was, maar zelfs in praktijken die in dergelijke studies hadden geparticipeerd werd deze benadering niet gecontinueerd. De essentie van het collaborative care model is de samenwerking tussen huisarts, een zorgcoördinator, vaak een verpleegkundige, en een consulterend psychiater. Een van de belangrijkste obstakels in de Verenigde Staten was dat verschillende componenten van het model niet werden vergoed. In het DIAMOND- project (Depression Improvement across Minnesota-Offering a New Direction) is getracht door een nieuw financieringssysteem, training en andere praktijkondersteuning de implementatie van het collaborative care model te bevorderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2015 Naar de uitgave