Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Beroepsziekten | Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016

Een stoffig relaas, of toch niet?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2016
Auteurs:
Erik Stigter, Gerda de Groene, Jos Rooijackers
Belangrijke opmerkingen
Erik Stigter en Jos Rooijackers zijn werkzaam bij het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen. Gerda de Groene is werkzaam bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Samenvatting

Silicose is een interstitiële longaandoening veroorzaakt door inhalatie van kristallijne silica, die gepaard gaat met karakteristieke radiologische afwijkingen.1,2 In de vorige eeuw sprak deze beroepsziekte in Nederland met name in de mijnbouw tot de verbeelding. Met het sluiten van de laatste steenkoolmijn in 1974 zou men verwachten dat deze aandoening in de vergetelheid zou raken. Bedrijfsartsen moeten er nog steeds alert op zijn. In de bouwnijverheid is beroepsmatige blootstelling aan silica (kwartsstof) mogelijk en blijkt ook gezondheidsrelevant.3 Beroepen met een verhoogd risico zijn o.a. betonboorder, sleuvengraver, natuursteenbewerker en sloper.4 De afgelopen jaren zijn bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten 35 meldingen geregistreerd (zie box).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016 Naar de uitgave