Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2012 | Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2012

Een bijzondere casus: twee seksuele pijnproblemen bij één cliënt

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/2012
Auteur:
J. J. DRENTH
Belangrijke opmerkingen
Met dank aan ‘Vincent’, die toestemming gaf voor het publiceren van zijn geschiedenis en die de tekst van kritisch commentaar voorzag. Eveneens dank aan de leden van de intervisiegroep Noord-Nederland van de NVVS, voor een vruchtbare brainstorm.
arts/seksuoloog NVVS; gepensioneerd
Over seksuele pijnklachten (dyspareunie) bij mannen is weinig literatuur te vinden en dit geldt zeker ook voor de dominantie van psychosomatische elementen in de etiologie ervan. De hier beschreven casus is bijzonder omdat de cliënt last had van twee van elkaar te onderscheiden typen genitale pijn: ten eerste pijn in de eikel van de penis, ontstaan na een periode waarin de voorhuid problematisch nauw was, en ten tweede pijn bij ejaculatie, gecombineerd met een aantal andere onderbuikspijnklachten die vallen binnen het ‘chronic pelvic pain syndrome’. Aan de hand van de verschillende klachten wordt een aantal aspecten van de etiologie van deze beide pijnproblemen uitgediept. Ik hoop de lezer met deze bijzondere casus te enthousiasmeren voor het psychosomatisch gedachtegoed, dat in de laatste jaren een comeback lijkt te beleven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2012 Naar de uitgave

GELEZEN

GELEZEN

Gelezen

Gelezen

Abstract

Summaries

Gelezen

Gelezen