Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2012 | Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2012

Gehechtheid en somatisatie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/2012
Auteurs:
C. G. KOOIMAN, J. A. KOELEN
Belangrijke opmerkingen
Hij is tevens promovendus aan de Katholieke Universiteit Leuven.
psychiater/psychotherapeut
psycholoog, is als psychodiagnosticus en onderzoeker werkzaam
Theoretisch is een sterk verband aannemelijk tussen onveilige gehechtheid en somatisch onbegrepen lichamelijke klachten (SOLK), waarbij de samenhang verklaard zou kunnen worden door beperkingen in het vermogen te mentaliseren, door een verhoogde reactiviteit van het autonoom zenuwstelsel (ANS) gepaard gaande met een verhoogde perceptie van lichamelijke sensaties en door het bij somatisatie passend abnormaal ziektegedrag. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de resultaten van empirische studies waarin bovengenoemde theoretische verbanden werden onderzocht. Een van de belangrijkste conclusies van dat overzicht is dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de associatie tussen (onveilige) gehechtheid en somatisatie. Uit de beperkt beschikbare literatuur blijkt dat onveilige gehechtheid frequent voorkomt bij patiënten met een somatoforme stoornis, maar onveilige gehechtheid blijkt een voldoende, noch een noodzakelijke voorwaarde te zijn voor de ontwikkeling van SOLK. Verder blijkt onveilige gehechtheid inderdaad geassocieerd te zijn met vormen van verminderde mentalisatie (vooral alexithymie), met een verhoogde activiteit van het ANS en met problematisch ziektegedrag. Om het verband tussen gehechtheidsstijl en somatisatie beter te kunnen begrijpen, is er behoefte aan onderzoek waarin de samenhang tussen gehechtheidsstijl, mentaliseren, reactiviteit van het autonoom zenuwstelsel en/of medische consumptie met maten voor somatisatie gelijktijdig worden onderzocht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2012 Naar de uitgave

Gelezen

Gelezen

GELEZEN

GELEZEN

GEHOORD

GEHOORD