Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Uitgave 9/2016

Tandartspraktijk 9/2016

Dwarse 47. Wat nu?

Out of the box (12)

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2016
Auteur:
Johan Boersma
Belangrijke opmerkingen
Johan Boersma is in 1994 afgestudeerd aan het ACTA. Tussen 1998 en 2002 volgde de specialisatie dentomaxillaire orthopedie aan het ACTA. Thans heeft hij een orthodontiepraktijk in Zwolle.

Samenvatting

Iedereen kent het spanningsveld tussen tandleeftijd, kalenderleeftijd en lichamelijke leeftijd bij een orthodontische behandeling. Een activatorbehandeling wordt het liefst aan het begin van groep 8 gestart. Aldus kan vrijwel aansluitend en tevens voortvarend de vaste-apparatuurfase dóórlopen. Soms levert dit problemen op, zoals in het geval dat de behandeling eigenlijk al klaar is maar de tweede molaren nog moeten doorbreken. Als voorbeeld deze casus van een 15-jarige patiënte. Het OPT laat zien dat de gekipte 47 niet spontaan op zijn plaats gaat komen. Er zijn verschillende opties om dit probleem te behandelen. Vrijleggen en ligeren – maar hoe pak je dat aan? Extraheren en hopen dat de 48 op de plaats van de 47 zal migreren? Expectatief beleid en hopen dat de 47 alsnog spontaan zijn weg vindt? Of de 47 overeind duwen met een 0.018 CuNiTi-draadje!

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2016

Tandartspraktijk 9/2016 Naar de uitgave

Reacties van lezers

Reacties van lezers