Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Artikelen | Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2010

Dialectische gedragstherapie voor de behandeling van BPS

Het grillige en langdurige beloop van parasuïcide

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2010
Auteurs:
Danielle Mulders, Jos Egger, Jeroen de Jong, Arnoud Arntz
Belangrijke opmerkingen
danielle mulders, klinisch psycholoog en psychotherapeut, was ten tijde van het onderzoek werkzaam bij het Vincent van Gogh Instituut voor Psychiatrie, Venray. Zij werkt nu bij het Regionaal Centrum GGz te Weert.jos egger, klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog, is werkzaam bij het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie van de GGz Noord- en Midden-Limburg en bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.jeroen de jong, gedragstherapeut, is werkzaam op de Afdeling Revalidatie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en bij de afdeling van de Faculteit psychologie, Universiteit van Maastricht.arnoud arntz, klinisch psycholoog en psychotherapeut, is werkzaam bij de afdeling Clinical Psychological Science van de Faculteit psychologie, Universiteit van Maastricht en hoofdopleider klinische psychologie bij de RINO Zuid-Nederland te Eindhoven.
Correspondentieadres: Mw. drs. D.G. Mulders, Vogelsbleek 7, 6001 BE Weert.

Samenvatting

Dialectische gedragstherapie (DGT) wordt verondersteld specifieke effecten op de voor borderlinepersoonlijkheidsstoornis (BPS) kenmerkende symptomen te hebben. Het doel van dit onderzoek is om deze claim nader te bestuderen en om meer inzicht te krijgen in het beloop van frequentie en drang naar zelfverwonding en van frequentie en ernst van suïcidaliteit bij de borderlinepatiënt gedurende DGT. De dagelijkse registratie van suïcidaal gedrag, suïcidegedachten en zelfverwonding toont duidelijk hoe grillig en individueel bepaald het beloop van parasuïcide bij een borderlinepatiënt is. De data laten een daling zien in suïcidaliteit en zelfverwonding. De verwachting dat de daling vooral gedurende de module ‘crisisvaardigheden’ optrad, kon niet worden bevestigd. Onze conclusie luidt dat suïcidaliteit en zelfverwonding bij BPS een lange behandeling vragen, opdat de verandering kan worden ingeslepen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2010 Naar de uitgave

OriginalPaper

Summaries