Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Artikelen | Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2010

Herinneringen: continu, sluimerend, hervonden of gelogen?

Ervaringen van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2010
Auteurs:
Nicole Nierop, Paul van den Eshof
Belangrijke opmerkingen
nicole nierop, psycholoog en jurist, is coördinator van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken en senior gedragskundige bij de afdeling Gedragsidentificatie van het Korps landelijke politiediensten.paul van den eshof, psycholoog en jurist, is coördinator van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken en hoofd van de afdeling Gedragsidentificatie van het Korps landelijke politiediensten

Samenvatting

Sinds 1999 beoordeelt de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) bepaalde categorieën aangiften van seksueel misbruik, waaronder aangiften die zijn gebaseerd op hervonden herinneringen, aangiften van ritueel misbruik en aangiften van seksueel misbruik van voor de derde verjaardag. Vaak gaat het daarbij om omstreden herinneringen. Aan de hand van het gelijknamige rapport van de Gezondheidsraad (2004) en casusmateriaal van de LEBZ gaan we dieper in op de problematiek. We onderscheiden diverse soorten (omstreden) herinneringen, gaan in op de rol van hulpverlenersfouten in de ontstaansgeschiedenis van onjuiste beschuldigingen van seksueel misbruik en benadrukken de overeenkomsten in de achtergronden van ogenschijnlijk uiteenlopende aangiften.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2010 Naar de uitgave

OriginalPaper

Summaries

Inleiding

Inleiding

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten