Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Uitgave 4/2011

Neuropraxis 4/2011

De ziekte van Parkinson en stoornissen in taalverwerking: waar zit de knoop?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2011
Auteur:
Katrien Colman
Belangrijke opmerkingen
neurolinguïste
De ziekte van Parkinson is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende progressieve degeneratieve aandoening. Naast de motorische symptomen (namelijk bradykinesie, rigiditeit en rusttremor) die de kern van de klinische diagnose vormen, zijn cognitieve symptomen frequent aanwezig (Muslimović et al., 2005). De focus van het cognitieve onderzoek naar de ziekte van Parkinson is al decennialang gericht op de stoornissen van de executieve functies. Volgens recente ontwikkelingen neemt ook de kennis van de stoornissen van taalverwerking van patiënten met de ziekte van Parkinson toe. Desondanks blijven de precieze onderliggende processen die aan de basis liggen van stoornissen in het begrijpen en produceren van taal tot op heden nog onderwerp van discussie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

Neuropraxis 4/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf

OriginalPaper

Signalement