Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-10-2017 | Artikel | Uitgave 6/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2017

De vele gezichten van doodsangst herkennen en bespreken

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2017
Auteur:
Quin van Dam

Samenvatting

Doodsangst is grotendeels onbewust aanwezig en gaat vaak schuil achter andere zorgen, al kan hij door omstandigheden ook acuut en urgent worden gevoeld. Om als therapeut doodsangst in zijn vele verschijningsvormen beter te herkennen, is kennis van de kenmerken en aanleidingen noodzakelijk, en moeten de opties voor behandeling zorgvuldig worden gewogen. Het meest urgent wordt doodsangst wanneer iemand ongeneeslijk ziek is. In dat geval kan een existentiële psychoanalytische benadering mensen helpen om te leven met het dubbele besef van leven en sterven. Deze dualiteit vraagt niet om een oplossing; de patiënt wil vooral gezien en gehoord worden. Door als behandelaar de doodsangst van de ander te erkennen – een angst waarvan niemand uiteindelijk gevrijwaard blijft – ontstaat verbinding. Alleen dan kunnen we ook de confrontatie aangaan met eigen existentiële vragen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2017 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding