Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-11-2017 | Artikel | Uitgave 6/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2017

Goedpraters: een cruciaal concept in de systeemtherapeutische context

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2017
Auteurs:
Frieda Aelen, Jan Bernard, Anton Hafkenscheid
Belangrijke opmerkingen
The specific ways vary, but our efforts at self-justification are all designed to serve our need to feel good about what we have done, what we believe, and who we are (Tavris en Aronson 2007, pag. 51)

Samenvatting

Goedpraters kunnen de kwaliteit van gezinsrelaties ernstig ondermijnen. Goedpraters worden niet alleen gebruikt door daders, maar ook door slachtoffers in disfunctionele gezinspatronen. Het is dan ook zaak om goedpraters zo snel mogelijk te ontmaskeren binnen de systeemgesprekken. Wij gebruiken het genogram en het Vijfkolommenmodel, een methodiek om goedpraters te begrijpen en te bewerken binnen de context van systeemkenmerken, negatieve kerncognities, traumatische ervaringen en de veerkracht van gezinsleden en systeem. Het is essentieel om empathisch te reageren op de onderliggende motieven tot goedpraten (met name schuld en schaamte), zonder de goedpaters te vergoelijken. Met behulp van psycho-educatie en training wordt het gezin geholpen om goedpraters te vervangen door liefdevolle en constructieve communicatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2017 Naar de uitgave

Forum

Adieu