Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 8/2003

01-08-2003 | Artikelen

De structuur van onderzoeksartikelen en enkele daarbij gebruikte methodologische begrippen

Auteur: Dr. A. Knuistingh Neven

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 8/2003

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

SamenvattingNHG-CWO

Wij worden dagelijks met resultaten van onderzoek geconfronteerd, bijvoorbeeld via tijdschriften en nascholingsactiviteiten. Hoe deze resultaten tot stand zijn gekomen, wordt in onderzoeksartikelen gepresenteerd. Feit is dat het lezen van deze artikelen lastig wordt gevonden, omdat de gehanteerde begrippen niet vertrouwd zijn.
Elk onderzoeksverslag, dus ook een onderzoeksartikel, is een verantwoording van de onderzoeker waarom het onderzoek gedaan is, hoe het uitgevoerd is, wat de resultaten zijn en welke gevolgtrekkingen er op basis van deze resultaten gemaakt zijn. De vaste opbouw bestaat uit de volgende onderdelen: Inleiding, Methoden, Resultaten en Discussie. Uiteraard wordt het geheel gevolgd (of voorafgegaan) door een Samenvatting en besloten met de geraadpleegde Literatuur (zie tabel 1). In het onderzoeksartikel komt men begrippen tegen als vraagstelling, onderzoeksdesign, variabelen, meetschalen, meetinstrumenten, validiteit, betrouwbaarheid en operationaliseren. Bij de verwerking van de gegevens komen begrippen als bias, confounding, afhankelijke en onafhankelijke variabelen aan de orde. Verder zijn termen als de interne en externe validiteit van belang.
Aan de hand van de opbouw van een onderzoeksartikel wordt in het hiernavolgende artikel een aantal basale methodologische begrippen uitgelegd. Op de plaatsen waar een methodologisch begrip wordt gebruikt, is dit schuin gedrukt herkenbaar. In een kader wordt het begrip toegelicht. Statistische begrippen komen in deze bijdrage niet aan orde. Hiervoor wordt verwezen naar andere literatuur (bijvoorbeeld Vraagbaak voor Statistiek en Methodologie, nhg-cwo).
Literatuur
go back to reference Knuistingh Neven A, Geldrop W van, Blankenstein AH. De opbouw van een onderzoeksartikel. Tijdschr Huisartsgeneeskd 2000;17:92-4. Knuistingh Neven A, Geldrop W van, Blankenstein AH. De opbouw van een onderzoeksartikel. Tijdschr Huisartsgeneeskd 2000;17:92-4.
go back to reference Hofman A, Grobbe DE, Lubsen J. Klinische epidemiologie. Utrecht: Bunge; 1996. Hofman A, Grobbe DE, Lubsen J. Klinische epidemiologie. Utrecht: Bunge; 1996.
go back to reference Vandenbroucke JP, Hofman A. Grondslagen der epidemiologie. 3e druk. Utrecht: Bunge; 1991. Vandenbroucke JP, Hofman A. Grondslagen der epidemiologie. 3e druk. Utrecht: Bunge; 1991.
go back to reference Knuistingh Neven A, Jamin RH, Geldrop WJ van (red.). Vraagbaak voor statistiek en methodologie. Een leidraad met praktische oefeningen opgesteld door de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Utrecht: nhg; 2003. Knuistingh Neven A, Jamin RH, Geldrop WJ van (red.). Vraagbaak voor statistiek en methodologie. Een leidraad met praktische oefeningen opgesteld door de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Utrecht: nhg; 2003.
Metagegevens
Titel
De structuur van onderzoeksartikelen en enkele daarbij gebruikte methodologische begrippen
Auteur
Dr. A. Knuistingh Neven
Publicatiedatum
01-08-2003
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 8/2003
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03059733

Andere artikelen Uitgave 8/2003

Bijblijven 8/2003 Naar de uitgave