Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Artikel | Uitgave 4/2015

Neuropraxis 4/2015

De relatie tussen lichamelijke fitheid en cognitie bij ouderen met en zonder dementie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2015
Auteur:
Christiaan Blankevoort
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is gebaseerd Physical performance and cognition in older adults with and without dementia, waarop C.G. Blankevoort promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, Centrum voor Bewegingswetenschappen, Medische Faculteit, 11 februari 2015.

Samenvatting

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen fysieke fitheid en cognitieve functies bij ouderen zonder dementie. Bij ouderen met dementie is er veel minder bekend over deze relatie. In het algemeen wordt aangenomen dat een verbetering van het fysiek functioneren een voorwaarde is voor een verbetering in de cognitieve functies. Echter, we weten niet hoe we fysieke fitheid het beste kunnen verbeteren bij ouderen met dementie. Ook weten we niet of we fysieke fitheid betrouwbaar kunnen meten bij deze groep. Uit onze systematische review blijkt dat ook bij ouderen met dementie fysieke fitheid goed trainbaar is, zelfs bij dementie in een vergevorderd stadium. Ook blijkt uit ons onderzoek dat deze fysieke functies op groepsniveau betrouwbaar gemeten kunnen worden. Vervolgens is gebleken dat bij cognitief gezonde ouderen, kracht, loopvermogen en balans een significante relatie hadden met cognitief functioneren, waarbij de relatie tussen cognitief functioneren en loopvermogen en balans sterker was bij mannen dan bij vrouwen. Bij ouderen met dementie blijkt dat loopsnelheid significant gecorreleerd is met algeheel cognitief functioneren en niet met specifieke domeinen van dat cognitief functioneren (bijv. geheugen en planning). Het lijkt alsof bij ouderen met en zonder dementie loopsnelheid een indicatie kan zijn voor de kwaliteit van hun brein.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Neuropraxis 4/2015 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf