Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Artikel | Uitgave 4/2015

Neuropraxis 4/2015

De IQ-score in twijfel getrokken: Evolutie naar een multidimensioneel cognitief vaardigheidsprofiel

Een illustratie uit de forensische psychiatrie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2015
Auteurs:
K. Uzieblo, P. Habets, I. Jeandarme

Samenvatting

Een foutieve of ontoereikende inschatting van het intellectueel functioneren kan verstrekkende gevolgen hebben binnen de forensische context. Niet zelden worden beschermings- en strafmaatregelen afgestemd op de intellectuele vaardigheden van de pleger. Een kwalitatieve bepaling van dit functioneren is dan ook van groot belang. Dit blijkt echter geen vanzelfsprekend gegeven te zijn. Een recente studie naar de stabiliteit van herhaalde IQ-metingen bij Vlaamse forensische patiënten (n = 176) (Habets et al., J Appl Res Intellect Disabil., 2014) geeft aan dat verschillende intelligentietesten en herhaalde metingen van eenzelfde intelligentietest niet steeds gelijkaardige resultaten opleveren. Scores verkregen op basis van intelligentietesten blijken dus niet zonder meer inwisselbaar te zijn. De huidige studie beoogt een kritische blik te werpen op de waarde van deze intelligentiemetingen en op de recente ontwikkelingen binnen dit veld. Meer specifiek worden de mogelijke oorzaken van de instabiliteit van IQ-scores besproken. Aansluitend worden de belangrijkste ontwikkelingen aangaande de diagnostiek van het intellectueel functioneren uiteengezet. Een gewijzigd denkkader treedt de laatste jaren immers meer en meer op de voorgrond, waarbinnen de klemtoon stelselmatig van een IQ-score naar het in kaart brengen van een breed cognitief vaardigheidsprofiel en het adaptief functioneren verschuift.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Neuropraxis 4/2015 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf