Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 1/2016

11-02-2016

De rechtstreekse verwijzing door de arts naar jeugdhulp

Auteur: Drs. T. J. de Ruiter

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 1/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de Jeugdwet wordt aangegeven dat jeugdarts, huisarts en medisch specialist rechtstreeks kunnen verwijzen naar jeugdhulp zonder tussenkomst van de gemeente. Deze mogelijkheid verdraagt zich moeilijk met de verantwoordelijkheid van de gemeente voor het verstrekken van een individuele jeugdhulpvoorziening. In de Jeugdwet wordt nergens aangegeven aan welke eisen de rechtstreekse verwijzing naar jeugdhulp door de arts moet voldoen. Ook de VNG-modelverordening regelt niets bijzonders met betrekking tot de rechtstreekse verwijzing en de daarop volgende verstrekking van jeugdhulp. De gemeenten hebben zich met de opstelling van hun verordening inzake de jeugdhulp sterk georiënteerd op dit model.
Het is paradoxaal dat de gemeente er niet aan te pas komt als er niets geregeld wordt, maar wel verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het jeugdhulpproces. De verwijzing door de arts leent zich niet voor het stellen van allerlei eisen of tussenkomst door de gemeente. De arts maakt onderdeel uit van het medisch circuit en is niet gebonden aan gemeentelijke besluitvorming. Zonder regeling loopt de gemeente het risico achteraf met situaties geconfronteerd te worden waarvoor ze wel verantwoordelijk is, maar waar ze geen invloed op kan hebben. Dat vraagt de nodige actie die zich niet zozeer op de arts zal moeten richten, maar vooral op de jeugdhulpaanbieder.
Voetnoten
1
Beginselen als zorgvuldigheid, motivering, gelijkheid, rechtszekerheid.
 
2
De keuze van gemeenten is willekeurig (niet representatief), zonder voorkennis van de verordeningen. Het gaat om de gemeenten Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Assen, Delfzijl, Eindhoven, Den Helder, Geldermalsen, Nijmegen, Rotterdam en Sittard.
 
Metagegevens
Titel
De rechtstreekse verwijzing door de arts naar jeugdhulp
Auteur
Drs. T. J. de Ruiter
Publicatiedatum
11-02-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 1/2016
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-016-0107-9

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Jeugdbeleid 1/2016 Naar de uitgave

Het estafettestokje

Schade en schande