Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Artikel | Uitgave 2/2015

Neuropraxis 2/2015

De MoCA en MMSE als screeningsinstrumenten voor alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen en het syndroom van Korsakov

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2015
Auteurs:
Erik Oudman, Albert Postma, Stefan van der Stigchel, Britt Appelhof, Jan W. Wijnia, Tanja C.W. Nijboer
Belangrijke opmerkingen

Vrij naar het oorspronkelijke artikel

Oudman E, Postma A, Stigchel S van der, Appelhof B, Wijnia JW, Nijboer TCW. The Montreal Cognitive Assessment (MoCA) is superior to the Mini Mental State Examination (MMSE) in detection of Korsakoff’s syndrome. Clin Neuropsychol. 2014;28(7):1123–32.

Samenvatting

Cognitieve stoornissen komen vaak voor bij patiënten met een alcoholverslaving. Deze stoornissen hebben een sterk negatieve uitwerking op de behandeling van de verslaving. Het uitvoeren van een neuropsychologisch onderzoek kan bijdragen aan het vaststellen van cognitieve stoornissen, maar is in de klinische praktijk niet altijd haalbaar. Om een indruk te krijgen van het cognitieve functioneren zijn er verschillende screeningsinstrumenten ontwikkeld die het opsporen van cognitieve stoornissen vergemakkelijken. Twee bekende screeningsinstrumenten zijn de Montreal Cognitive Assessment (MoCA) en de Mini Mental State Examination (MMSE). Hoewel er op dit moment nog relatief weinig onderzoek is verricht naar de toepasbaarheid van screeningsinstrumenten voor het signaleren van cognitieve problemen bij alcoholverslaving, geven enkele recente onderzoeken aanwijzingen dat de MoCA het meest valide instrument is voor dit doel. De MoCA heeft een goed onderscheidend vermogen tussen gezonde deelnemers, alcoholverslaafden met cognitieve problemen en alcoholverslaafden met het syndroom van Korsakov: een chronische neuropsychiatrische aandoening ten gevolge van alcoholgebruik en vitamine B1-tekort. Het routinematig toepassen van de MoCA in de klinische verslavingszorg of in een verpleeghuissetting kan leiden tot betere signalering van alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen en het syndroom van Korsakov.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Neuropraxis 2/2015 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf