Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Testen getest | Uitgave 2/2015

Neuropraxis 2/2015

Cross-Culturele Dementiescreening (CCD)

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2015
Auteur:
Jamila Douairi

Samenvatting

De crossculturele dementiescreening (CCD) is een neuropsychologische screening die in kaart brengt of er sprake is van geheugenstoornissen, executieve functiestoornissen of mentale traagheid passend bij een dementiesyndroom, met als doel het effect van cultuurbarrières te minimaliseren. Recentelijk is de CCD gevalideerd bij niet-Nederlandssprekende (gezonde en dementerende) allochtonen van 55 jaar en ouder. Een afwijkende score op de CCD is een indicatie voor het verrichten van verder onderzoek naar de cognitieve vermogens. De test is bruikbaar voor ouderen uit diverse culturele achtergronden, inclusief analfabeten en laagopgeleiden. In dit artikel worden de mogelijkheden van de test beschreven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Neuropraxis 2/2015 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf