Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Artikel | Uitgave 2/2015

Neuropraxis 2/2015

De impact van maternale depressie en antidepressiva tijdens de zwangerschap op de nakomelingen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2015
Auteur:
Jocelien Olivier

Samenvatting

Ongeveer 20 % van de zwangere vrouwen ontwikkelt depressieve verschijnselen tijdens de zwangerschap. Antenatale depressie heeft niet alleen effect op de gezondheid van de moeder, maar ook op het kind. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor antenatale depressie, inclusief het gebruik van antidepressiva. Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) zijn de meest gebruikte antidepressiva tijdens de zwangerschap. SSRI's passeren de placenta, waardoor de foetus wordt blootgesteld aan de antidepressiva. SSRI's hebben een positief effect op de gemoedstoestand van de moeder, maar de effecten op het kind zijn grotendeels onbekend.
In dit artikel is een overzicht gegeven van de effecten van antenatale depressie en het gebruik van SSRI's tijdens de zwangerschap op de nakomelingen. Verschillende onderliggende mechanismen zijn beschreven, maar er bestaat duidelijk behoefte aan meer langetermijnstudies naar deze mechanismen. Bij de huidige stand van de wetenschap is het onduidelijk of het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap erger of juist minder erg is voor het kind. Onderzoek naar het gedrag, maar ook naar de onderliggende mechanismen in de nakomelingen, is van enorm belang om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Het maken van deze keuze is voor veel moeders, en artsen, op dit moment onmogelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Neuropraxis 2/2015 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf