Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. De elleboog

Auteurs : H.A. Martens, K. Bevers, J. Galavazi

Gepubliceerd in: Reumatologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De elleboog is een samengesteld gewricht waarbij het scharnierende gedeelte verantwoordelijk is voor flexie en extensie. Het roterende deel maakt pro- en supinatie mogelijk. Pijn in de elleboog wordt veelal veroorzaakt door goedaardige, lokale wekedelenproblematiek. Door de oppervlakkige ligging is het ellebooggewricht goed toegankelijk voor lichamelijk onderzoek. Op grond van een gedegen anamnese is de diagnose vaak eenvoudig te stellen. Aanvullend onderzoek is zelden noodzakelijk. De therapie voor deze wekedelenproblematiek is in de meeste gevallen met name ondersteunend: leefregels, symptomatische therapie en soms lokale therapie zijn voor het merendeel van de aandoeningen van de elleboog voldoende.
Literatuur
go back to reference Bijlsma JWJ, et al. Leerboek reumatologie en klinische immunologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2013. Bijlsma JWJ, et al. Leerboek reumatologie en klinische immunologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2013.
go back to reference Hochberg MC, et al. Rheumatology. Mosby Elsevier; 2011. Hochberg MC, et al. Rheumatology. Mosby Elsevier; 2011.
Metagegevens
Titel
De elleboog
Auteurs
H.A. Martens
K. Bevers
J. Galavazi
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0612-1_4