Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

05-02-2016 | Artikel | Uitgave 1/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2016

De beoordeling van de kwaliteit van objectrepresentaties

Betrouwbaarheid van de Differentiation-Relatedness Scale (DR-S)

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2016
Auteurs:
Jos Dirkx, Jolien Zevalkink

Samenvatting

Objectrepresentaties worden gedefinieerd als bewuste en onbewuste schemata van belangrijke anderen, die als een interne blauwdruk dienen en daarmee de wijze waarop we met anderen omgaan beïnvloeden. Objectrepresentaties ontwikkelen zich gedurende het leven. In de vroege kindertijd zijn er meer primitieve vormen, waarbij nog weinig onderscheid gemaakt wordt tussen zelf en ander. Later ontwikkelen zich rijpere objectrepresentaties met het vermogen tot meer wederzijdse beïnvloeding, objectconstantie, empathie en mentaliseren. Ten tijde van psychische problemen kunnen objectrepresentaties terugvallen naar een eerder stadium. De kwaliteit van objectrepresentaties is meetbaar en verbetert bij patiënten met ernstige psychopathologie na een geslaagde psychotherapie. Deze verandering in kwaliteit kan gebruikt worden als proces- en uitkomstmaat voor onderzoek naar het effect van psychotherapie. In deze studie is gebruik gemaakt van de Object Relation Inventory (ORI) als interview, gecombineerd met de Differentiation Relatedness Scale (DR-S) voor het vaststellen van de kwaliteit van objectrepresentaties. De resultaten laten zien dat dit onderzoeksinstrument een goede test-hertestbetrouwbaarheid heeft in de Nederlandse situatie. De validiteit van dit onderzoeksinstrument (ORI/DR-S) dient nader onderzocht te worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding

Report

Gehoord

BookReview

Gelezen